2017. december 18., hétfő

HA HARCOLSZ, ESETLEG TÚLÉLED

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.12.18.


A hepatitisz C már gyógyítható, de sok beteg nem jutott gyógyszerhez, mert az drága, és az állam nem finanszírozza. Talán Bereczky Tamás sem gyógyul meg, ha a hazai ellátásra vár.

Évente több száz beteg hal meg a hepatitisz C (májmoly) miatt, pedig 2014 óta van olyan szer, amely a betegek 95 százalékának teljes gyógyulást garantál. Csakhogy ezt a készítményt, mivel a kezelés betegenként 15-20 millió forintba kerül, a hazai egészségbiztosító a regisztrált 4000 betegből 1500-1800-nak tudta csak a finanszírozni. (Jövő januártól egy sikeres ártárgyalás nyomán, elvileg valamennyi beteg hozzáférhet már a kezeléshez.) Eddig, azért, hogy a 6 milliárdos keretbe beleférjenek, „sorba állították” a betegeket és azoknak engedélyezték csak az új terápiát, akiknél a régi, 2-2,5 millióba kerülő interferon kezelés hatástalannak bizonyult.

Bereczky Tamás három évvel ezelőtt került be – ahogyan ő mondja – a hepatitisz C (HCV) vírusfertőzéssel kapcsolatos fertőzés kezelésének zavaros magyarországi labirintusába. Amikor kiderült, hogy a HIV mellett a hepatitisz C vírus is megfertőzte, kétségbeesett, mert a HCV a HIV-fertőzöttek egyik elsődleges haláloka. „Azt tudtam, hogy a HCV-fertőzés ma már egyszerűen meggyógyítható, de azt is, hogy ennek a gyógyszere drága és a magyar társadalombiztosítás keretein belül csak korlátozottan, a nagyon súlyos betegeknek elérhető."

Nálunk a HCV-diagnózis után a páciens bekerül az úgynevezett Hepatitisz Regiszterbe (HepReg). Ezt a nyilvántartást szakorvosok és az egészségbiztosító kezeli. Itt rögzítenek a beteggel és az állapotával kapcsolatos minden adatot. Azt, hogy a páciensek milyen sorrendben juthatnak gyógyszerhez, az dönti el, hogy mennyi pontot gyűjtöttek, azaz mennyire vannak rossz állapotban, a HIV-fertőzés, a depresszió, az előrehaladott májhegesedés vagy a zsírmáj növeli a pontszámot. A kezelésre vonatkozó végleges döntést a Hepatitisz Terápiás Bizottság hozza meg. Ez a szervezet hepatológusokból, infektológusokból, májjal foglalkozó kutatókból és a betegszervezet két képviselőjéből áll.

– Tavaly nyáron, amikor a betegségem kiderült, 48,5 pontom volt. Ez ugyan már előrehaladott májkárosodást jelzett, de 60 pont kellett volna ahhoz, hogy a kezelésem megkezdjék – idézi fel Bereczky Tamás.

Mint mondja, a státusza alapján a 357. helyre sorolták a listán. Akkor, 2016 nyarán, havonta 60 páciens teljes gyógyulást jelentő kezelésére volt keret. Vagyis sokkal betegebbnek kellett volna lennie a terápiához, ezt azonban a HIV-fertőzés miatt nem várhatta meg, nem kockáztathatta meg. Azonnal elkezdett kezelési lehetőségeket keresni. Ebben volt annyi előnye, hogy HIV kezelési aktivistaként dolgozott már 10 éve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.