2017. december 18., hétfő

MINDEN JEL ARRA MUTAT, HOGY AZ ORBÁN-RENDSZER ÖRÖKKÉ FOG TARTANI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.12.18.


A magyarok többsége elveszítette normális polgári tartását, infantilizálódott, szó nélkül tűri a korrupciót és azt, hogy az állam két lábbal tapos mindennapi ügyeibe. Míg az egészséges lélek külön tudja választani a jót és a rosszat, nálunk legfeljebb elfojtások működnek – mondja lapunknak Deák Dániel. A Corvinus Egyetem tanára szerint a hozzánk érkező külföldi befektetők is alkalmazkodtak a jelenlegi politikai berendezkedéshez, az afrikai üzleti modellhez. Sőt, a kutató úgy látja, a következő uniós költségvetési ciklusban a magyarokkal kötött megállapodásba belefoglalhatják Orbán korrupt hadseregét: kifizetik nekik azt a pár millió eurót mint járulékos költséget, és így láncolnak minket a fejlett világhoz.

– Többször hallottam öntől mostanában, hogy a korrupció megmérgezi a magyarok lelkét. Miért gondolja így?
– Mert már rég nem pusztán gazdasági problémáról van szó. A krónikus túlközpontosítás miatt eltorzultak az emberi cselekvési lehetőségek, a reakciók egészségtelenek, szembe mennek a humánus értékekkel. A túlhatalom megrontja azt is, aki a birtokosa, és azt is, aki alá van vetve neki. Kóros bizalomhiány alakult ki a közintézmények iránt, az emberek egyéni utakat keresnek.
– A kutatások szerint a társadalom többsége tisztában van azzal, milyen fokú a korrupció Magyarországon, és azt is tudja, hogy a folyamatot felülről irányítják. Még a Fidesz-szavazók harmada szerint is korrupt a kormány. Miért nyugszanak bele?
– Mert részesei a korrupciónak, és aki benne van, annak rossz a lelkiismerete, nem tud világos értékítéletet hozni arról, mi a jó, mi a rossz.
– Mi következik ebből?
– Indulati, érzelmi felfokozottság, végeredményben pedig erőszakkultusz. Aminek jól láthatók a jelei. A túlhatalom kiélezi a konfliktusokat, a résztvevők pedig egyre kegyetlenebb eszközöket keresnek arra, hogy megvívják a küzdelmet.
– Ez magyar sajátosság?
– Regionális problémával állunk szemben, a közép- és kelet-európai társadalmak modernizációs válságát látjuk, ami túlközpontosításhoz, erőszakkultuszhoz és gyűlöletbeszédhez vezetett. Tudatosan kialakított kommunikációs programról és politikai propagandáról van szó, amely a valós társadalmi kapcsolatokra reakció. Tíz éve el nem tudtam volna képzelni, hogy létezhet olyan szervezett gyűlöletbeszéd, amit a kormány a köz érdekének képviseletére hivatkozva terjeszt és gerjeszt. A kabinet és a közintézmények is afelé terelik az embereket, hogy erőszakos megoldásokat válasszanak. Példa az ország működésére a hajléktalanokkal szembeni kegyetlen bánásmód. Az alkotmányban rögzítették, hogy ne legyen joguk közterületen akárhol tartózkodni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.