2017. december 18., hétfő

TÖRÖKÖS KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / CyberMacs
2017.12.18.


Aki úgy véli a poszt címét olvasva, valami hiba lehet a kréta körül, annak csak elviekben van igaza. Hiszen ugyan kétségtelen, Törökország lakóinak elsöprő többsége muszlim, így elvileg a karácsonyhoz sincs sok közük, az élet (és a kereskedelem) azért ennél bonyolultabb. A Törökországban élő CyberMacs mai posztjából ezen a fontos kérdésen túl arra is fény derül, mi minden kapható ilyentájt a bazárokban és a bevásárlóközpontokban. Szóval szórakoztató utazásra indulunk, a képeket pedig külön köszönöm a szerzőnek.

De akkor hogyan lehet az, hogy mégis rengetegen állítanak karácsonyfákat, az üzletek pedig tele vannak Mikulásokkal, karácsonyi díszekkel, és még inkább karácsonyi akciókkal??


A fakérdés

Mindenek előtt azt ne felejtsük, hogy a fa eredetileg nem volt az ünnep része. És ugyebár Betlehem sem egy fenyőerdő közepén található. Hanem germán téli napéjegyenlőségi és egyben vallási ünnep. A szerint a világosság és az sötétség harcol a világuralomért, és ahol az emberek úgy segítenek, hogy fákat gyújtanak fel.

De aztán a korai keresztények azt mondták, hogy ez pogány dolog, nem illik az erdőt felgyújtani. Még akkor se, ha éppen mindent hó borít és így mégsem fog a fél országrész leégni.

Így legközelebb ezek a pogányok mást kezdtek felgyújtani. És ugyan mi éghetőt lehet találni a közelben, ami nem az erdő? Hmm… talán valamelyik uralkodó háza? A királynak a palotája? Vagy csak az egyházfő kunyhója?

Szóval hamar úgy döntöttek az egyházi vezetők, hogy jobb lesz, ha ez a fenyős dolog mégis benne marad a használati utasításban. És az egész ünnepet úgy alakították, hogy pont a napéjegyenlőség napjára essen. Micsoda véletlen!

Az örmény keresztények

Eredetileg ugyanis nem december 25-26-án volt a karácsony, hanem január 6-án. Legalábbis az örmény keresztények így gondolják. Ezen kívül még azt is büszkén gondolják, hogy övék volt a világ első keresztény országa. Tehát övék az eredeti. Mindenki másé csak másolat, és az olyan is. Lásd, még a karácsony napja is rossz helyen van…

Ma Isztambulban jelentős (kb. 60.000) örmény kisebbség él, és számtalan templomuk van (számokkal kifejezve ez a számtalan: 55). És ők a mai napig járják az igazak útját, és ünneplik a karácsonyt január 6-án...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.