2018. október 11., csütörtök

ALVILÁG AZ ARANYÉLETBEN: FIKCIÓ VS. VALÓSÁG

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.10.10.


Mennyire valósághűen jelenik meg a legsikeresebb magyar tévésorozatban az alvilág? Mi életszerű és mi életszerűtlen az Aranyéletben? Megtörtént eseteket, valóságos figurákat alapul véve ezt jártuk körbe annak apropóján, hogy vasárnap kezdik el vetíteni a 3. évadot.

"Ez mind olyan, ami megtörténhet, és szerintem meg is történik"

– mondta az HBO-n futó Aranyélet 3. évadának premierjén az egyik meghívott vendég, Tasnádi Péter vállalkozó. Ha valaki, akkor Tasnádi valóban ismeri ezt a világot, hiszen a kilencvenes években aktív részese volt, különböző bűncselekmények miatt többször börtönben is ült.

Ebben a cikkben azt vesszük sorra, hogy az Aranyélet első két évadában szereplő sztorik és karakterek vagy azokhoz hasonló esetek bizonyosan előfordultak-e a magyarországi szervezett bűnözésben. Tehát mik azok a sztorik, amikre volt példa és mik azok, amelyek életszerűtlenek? Értelemszerűen egy ilyen cikkben nélkülözhetetlen a spoilerezés, így aki nem látta még az első két évadot, inkább ne olvassa el, mielőtt nem nézi meg azokat a részeket.

Piti csalóból nagypályás

A főszereplő, a kétgyerekes Miklósi Attila és barátja, Hollós Endre a sztori szerint a rendszerváltás idején még fiatalon autós biztosítási csalásokkal szerzett pénzt. Ez életszerű, sok simlis kezdte így a karrierét. Ennek oka, hogy 1945 után „eltűntek” a biztosítási nyomozók, hiszen csak egyetlen biztosító, az Állami Biztosító maradt. A szocialista rendszerben, ha a biztosítónak vesztesége lett a csalásokból, a keletkezett hiányt a központi költségvetésből pótolták.

A nyolcvanas években az AB felosztása után azonban kialakult a verseny, és már egyáltalán nem volt mindegy, ki, miért, mennyit fizet. A helyzet odáig fajult, hogy a kilencvenes évek elején a csalók nagy száma miatt néhány cégnél nem is lehetett cascót kötni a budapesti és a környékbeli autókra. (Apró érdekesség, amiről valószínűleg a sorozat alkotói sem feltétlen tudtak: a biztosítótársaságok egyik nyomozócsapatát a kilencvenes évek elején egy volt zsaru, az Aranyélet 3. évadának díszbemutatójára meghívott Tasnádi Péter egykori apósa, Láposi Lőrinc vezette.)

A kilencvenes évek közepére az autólopás és a biztosítási csalás már kéz a kézben járt, a sorozatban pedig vannak arra utalások, hogy miközben Miklósi a rendszerváltás után seftelő taxisként folytatja, Hollós autólopásokban (is) utazott. Ebből valóban meg lehetett gazdagodni akkoriban, az idősebbek talán még emlékeznek rá, hogy a kilencvenes években a kereskedelmi rádiók tele voltak olyan üzenetekkel, amiben a kétségbeesett autótulajdonosok akarták az ellopott kocsit visszavásárolni a tolvajoktól. Ma már ez a múlt. Rögtön az első évad első részében Hollós meg is jegyzi Miklósinak, aki egy lopott autót akar neki továbbadni, hogy "ez már nem a kilencvenes évek", nem úgy mennek a dolgok, mint akkoriban, és akár nyomkövető is lehet a kocsiban.

Tény, hogy az akkori ügyeskedők közül sokan kiemelkedtek.

AZ SEM PÉLDA NÉLKÜLI A MAGYAR ALVILÁGBAN, HOGY VALAKI PITI TOLVAJBÓL LETT MILLIÁRDOS GENGSZTER. A '90-ES ÉVEK ALVILÁGI LESZÁMOLÁS-SOROZATÁT ELINDÍTÓ PORTIK TAMÁS PÉLDÁUL FIATALON PITI TELEFONFÜLKE-FOSZTOGATÓKÉNT KEZDTE...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.