2018. október 11., csütörtök

ÉN MÉG AZT HITTEM, BÖRTÖN JÁR A MELEGSÉGÉRT

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.10.11.


A szülőket gyakran sokkolja a hír, ha kiderül, hogy a gyerekük meleg, tagadják maguk és mások előtt is, nehezen tudják elfogadni. A Háttér Társaság és a Budapest Pride kisfilmjében hat szülő beszél arról, hogyan dolgozták fel a gyerekük bejelentését, hogy ezzel más hasonló helyzetben lévő szülőknek is segítsenek.

,,Igazából én Istennel akartam beszélni, és én ott őt kérdőre vontam, ott a templomkertben, hogy ezt hogy tehette meg a gyermekünkkel?

,,Másnap elmentem a gyermekorvosunkhoz, hogy neki elmondjam, hátha ő tud valami okosat mondani.

,,Én még azt hittem, hogy ezt börtönnel büntetik, mint ahogy valamikor ez így is volt.

Ezek a mondatok olyan szülők szájából hangzottak el, akiknek a gyerekeik bevallották, hogy melegek. A Háttér Társaság és a Budapest Pride kisfilmet készített, amiben hat olyan szülővel beszélgetnek, akik sokként élték meg a gyerekekük előbújását. Történeteikkel a többi, érintett szülőnek akarják megmutatni, hogy nincsenek egyedül.

A Társadalmi Elemzések című kutatásból kiderül, hogy a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha kiderülne, hogy a gyereke leszbikus, meleg, biszexuális, queer, transznemű vagy interszexuális (LMBTQI), harminchat százalékuk viszont megpróbálná elfogadni, de úgy érzik, hogy a kapcsolatuk mindenképpen megromlana.

,,Teljesen természetes, hogy amikor a gyereke előbújik, a szülő megijed. Félti a gyermekét, nem érti a helyzetet, magát hibáztatja, vagy tagadásban van. Az sem ritka, hogy maga a szülő homofób, és így nagyon hosszú út vezet az elfogadáshoz. Ezen az úton szeretnénk segítséget nyújtani a családoknak” – mondta el Hauer Szilvia, a Háttér Társaság lelki egészség programvezetője.

Ha a szülők képtelenek elfogadni a tényt, hogy a gyerekük meleg, akkor az öngyilkosság gondolatát is kétszer többször ébresztik fel a gyerekeikben, mint általában, írja az MTA Szociológiai Kutatóintézet és a Háttér Társaság kutatása. A szülők véleményétől való félelem okozhatja azt is, hogy a Háttér Társaság kutatása szerint 900 13 és 21 közötti válaszadónak csak a 24 százaléka mer előbújni a családja előtt.

Ezek miatt a problémák miatt indított programot a Háttér Társaság, és készítette a kisfilmet, amit október 25-én a Bem moziban mutatnak be, ahol majd a filmben szereplő szülőkkel is lehet beszélgetni.

A kisfilm előzetesét Önök is megnézhetik:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.