2018. november 6., kedd

AMERIKA VIGYÁZZ, MERT KÖNNYEN ODA JUTHATSZ, MINT MAGYARORSZÁG! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.06.


- A nyugati demokráciák bármikor elsodródhatnak a magyar liberális autokrácia irányába

- Kína roppant mód nyomul Közép- és Kelet-Európában, csak az itteni kormányok nem akarják észrevenni, hogy ennek a politikai függés az ára, Peking világhatalmi törekvéseinek szolgálatában

- Az amerikai republikánusok arra ösztökélik Trumpot, hogy fonja szorosabbra az együttműködést kelet-európai populista elvbarátaival, így jöjjön el Budapestre

New York Times

Budapesti útja arról győzte meg az újság munkatársát a mai, időközi választások előtt, hogy Amerikának vigyáznia kell, ha nem akar Magyarország sorsára jutni. David Leonhardtot, aki még sohasem járt nálunk, elbűvölte az út, mégis azt írja a véleménycikkben, hogy az országot tekintélyelvű kormány, illetve a szélsőjobbos Fidesz irányítja, a magyar vezetést sokszor emlegetik az oroszokkal és a kínaiakkal egy lapon. Az életen azonban nem látni, hogy tekintélyelvű volna, teljesen nyugati. A miniszterelnök nem Putyin, vagy Hszi Csin-ping, nem veti az ellenzékieket börtönbe, nem kegyetlenkedik velük. Viszont szétverte a politikai versengést. Már nem kell neki többséget szereznie az urnáknál, hogy megőrizze az irányítást. A Parlamentben szinte minden vita nélkül mennek át a hivatalos javaslatok. Mondandóját Orbán a baráti sajtón keresztül hozza nyilvánosságra, tele nyomta a híveivel a bíróságokat, a korrupció óriási. Odatörleszkedett az orosz államfőhöz. Rendszere igazolásához állítólagos külső veszélyekre hivatkozik,főleg a muzulmán migránsokra és Sorosra.

Az egész előrevetíti, hogy egy fejlett nyugati demokrácia bármikor elcsúszhat a magyar autokrácia irányába. Orbánnak nagyon is vannak ilyen jellegű tervei és Európa nagy részén a szélsőjobb modellnek tekinti, ami Magyarországon van. A legaggasztóbb, hogy a Republikánus Pártnál a korai orbánizmus több jelét is tapasztalni. Persze nem süllyedt odáig, mint a Fidesz, és az amerikai demokrácia sokkal egészségesebb. De a GOP is kész megváltoztatni a játékszabályokat a nyers hatalom érdekében. Továbbá vad hazugságokkal tálalja a törvénymódosításokat, jogtalan módon befolyásolja a Legfelsőbb Bíróság összetételét, célzatosan átrajzolja a választási körzetek határait, a rasszizmussal és idegengyűlölettel kampányol, nem hajlandó kivizsgálni az elnök vesztegetési ügyeit és az orosz kapcsolatot.

Ezért olyan fontos a mai választás, mert ha a köztársaságiak nyernek, akkor azt úgy tekintik, hogy a nép megerősítette a stratégiájukat és csak még továbbmennek. Természetesen az USA nem lesz egy csapásra Magyarország, de a demokrácia megszívja, a demokráciák gyorsabban rosszabbra fordulhatnak, mint ahogy azt az emberek érzékelik. Hiszen nemrégiben a magyar rendszer még sikertörténetnek számított. Csak éppen Orbán egyszer nyert egy nagyot és munkához látott. Megszállta a sajtót, kulturális háborút indított az ellenzék lejáratására és megváltoztatta a demokratikus szabálykönyvet. Ilyen értelemben a Fidesz a republikánusok turbóváltozata. A magyar média gyakran nem vesz tudományt a kellemetlen eseményekről, pl. a kormányellenes tüntetésekről, ehelyett főként a bevándorlás-, és romaellenes, antiszemita összeesküvés elméleteket nyomatja. A fiktív, beözönlő hordák hírével tele van az amerikai sajtó is, meg azzal is, hogy kik támogatják a nép ellenségeként a betolakodókat - állítólag.

A magyar kulturális hadviselés jócskán tartalmaz macho elemeket. Orbán kiiktatta a gender szak oktatását, a Fidesz legfelső vezetésében nincs egyetlen nő sem. De a legaggasztóbb párhuzam mégis az, hogy a választási törvény átalakításával és más módszerekkel felforgatják a közvéleményt. Magyarországon már bekövetkezett az, amire Bibó figyelmeztetett: elvált egymástól a nemzet és a szabadság ügye, ami roppant mód veszélyezteti a demokráciát. De még a konzervatív pártoknak is be kell tartaniuk a demokrácia alapszabályait. Viszont ha mégis inkább felforgatják azokat, akkor a polgárok remélhetőleg ellenszegülnek, bár ez a mai magyar viszonyok közepette már cseppet sem egyszerű. Amerikában a mai erőpróba megmutatja, mennyire egészséges a demokrácia.

Wall Street Journal

Kína kihasználja, hogy az EU figyelmét elvonja a bevándorlás, valamint a feszült viszony az oroszokkal, illetve az USÁ-val, ezért betör Közép- és Kelet-Európába. Erre éppen Orbán Viktor Sanghaiban tett látogatása idején figyelmeztet a lap, hozzátéve, hogy Peking meglovagolja a történelmi esélyt és igyekszik megvetni lábát a földrész szívében, amihez párhuzamos pénzügyi és kereskedelmi hálózatokat hoz létre, és ezzel szembemegy a fennálló világrenddel. Egészen konkrétan, az infrastruktúra fejlesztésével zsákmányhoz juttatja az érintett kormányokat, a másik oldalon azonban aggályos hiteleket találni. Ehhez felhasználja az unió perifériáján az afrikai és ázsiai tapasztalatokat. A lap ebben a képletben úgy mutatja be Magyarországot, mint amely kisebb és a margóra szorult a közösségben, viszont a kínai bankok felvásárolták az új keletű magyar, jüanban jegyzett kötvényeket.

Kína mentőövet dob a bajban lévő gazdaságoknak, olyan javaslatokat tesz, amelyeket az érintett államok nem hallanak Washingtontól vagy Moszkvától, mert mindkettő a nemzetbiztonságot helyezi előtérbe. De nem kezdeményez ilyen programokat Brüsszel sem, amelyet leköt a töredező belső összefogás. A kedvezményezett hatalmak azért örülnek a lehetőségnek, mert az gyors sikert ígér és nem sokat pepecsel a szerződéskötéssel, illetve az átláthatósággal. Viszont a kínaiak minden államközi megállapodással még komolyabb partnernek tűnnek a Nyugat számára. Tavaly már csaknem 9 milliárd dollárt költött el Európában ilyen és hasonló célokra, szemben a 2016-os 4 milliárddal, de a kettő csak 7 %-a annak a 185 milliárdnak, amelyet a két év alatt hitelekre és támogatásokra fordított a világban.

Az USA figyelmeztette a feltörekvő gazdaságokat, hogy a pekingi terjeszkedésnek ára van, amire Kína úgy válaszolt, hogy még egyetlen partnerük sem esett adósságcsapdába a kapott hitelek miatt. A német külügyminiszter azt mondja, hogy a Selyemút segítségével a kínaiak átfogó rendszert igyekeznek kialakítani, és azon keresztül kívánják alakítani a világot. Budapest és Belgrád között 3 milliárd dollárért most korszerűsítik a vasutat – kínai közreműködéssel, ám a munkálatok késtek, mert az unió kifogásolta, hogy nem volt versenykiírás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.