2019. január 19., szombat

BÜROKRÁCIA BRIT, AMERIKAI ÉS MAGYAR MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.01.19.


Ügyeket intézni sehol sem jó, ellenben mindenhol muszáj. De vajon hol jobb és kellemesebb: Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban vagy Magyarországon? Erről is beszélgettünk a Los Angeles-London-Budapest tengely 2019-es első adásában (az eddigi adásokat itt hallgathatjátok meg), amelyben persze szóba került a Brexit és az amerikai kormányzati leállás is. A kérdés már csak az: hogy jön ide Forrest Gump?

Az elmúlt napok eseményeit figyelembe véve nem meglepő módon a Brexittel kezdtünk, annál is inkább, mert a héten a brit parlament történelmi mértékű vereséget mért Theresa May Brexit-tervezetére, majd másnap azzal a lendülettel kormányon tartotta egy bizalmatlansági indítvány elvetésével. Mindezt 24 órán belül sikerült végigtolni, ami azért azt is mutatja, hogy elég komoly káosz van a brit belpolitikában.

A Londonban élő Bandosz szerint nem csak az ország uniós tagságáról, de nagyon erősen a hatalomról is szól mindaz, ami az Egyesült Királyságban zajlik. Nagyon nehéz jósolgatni akár egy hétre előre is, annyi biztos, hogy akkora széthúzás van a brit belpolitikában, olyan ellentétes érdekek, hogy nehéz elképzelni bármilyen kompromisszumot.

Van olyan határátkelő ismerőse (például egy német férfi), aki kifejezetten aktívan kampányol a Facebookon egy újabb referendum mellett, de ismer olyat is, aki hálás a felfordulásnak, mert az segítette meghozni a döntést, hogy máshova (speciel éppen Máltára) költözzön – és van olyan magyar ismerőse, aki azóta már Hollandiában él, mert átköltözött a cége.

A Los Angelesben élő Tamás aztán arról beszélt, mennyire hír a Brexit az Egyesült Államokban, foglalkoznak-e vele a híroldalak a jelenleg zajló, történelmi léptékű kormányzati leállás közepette.

Az Egyesült Államokban persze most a leállás (valamint az elnöki hamburgerek) uralják a híreket, ám a probléma egyre erősebben szivárog le a hétköznapokba, az ügyintézésbe. Előfordult pár napja, hogy valaki önkéntesként kitakarított egy WC-t és elküldött egy 28 dolláros számlát a Fehér Házba.

A helyzet persze nem ennyire vicces, hiszen rengetegen lassan egy hónapja fizetés nélkül dolgoznak (maximum reménykedve abban, hogy szokás szerint utólag a pénzükhöz jutnak), ugyanakkor a hiteleket például törleszteni kell, ami komoly nyomás.

„Nap mint nap jönnek a cikkek arról, hogy nagyon komolyan túlnyúlt mindenki a saját lehetőségein, hiszen azért a közalkalmazottak itt sincsenek olyan jól fizetve, hogy egy-két hónapot megfinanszírozzanak” – mesélte Tamás, aki azt is elmondta, hogy ő személy szerint egyelőre nem érez semmit a leállásból a mindennapokban, de ha ügyet kellene intéznie, akkor az már jelenthetne problémát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.