2019. január 19., szombat

2019/3 HADHÁZY: MI NEM FÉLHETÜNK JOBBAN NÁLUK - 198 ÓRA LAPAJÁNLÓ


168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.01.16.


Ha az ötpontos követeléslista nem teljesül, akkor az uniós voksolás sem lesz demokratikus választás – állítja Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő nem hirdet bojkottot, sőt minden szavazókörbe közös ellenzéki felügyelőket delegálna a májusi európai parlamenti választásra.

Hadházy szerint az, hogy Orbán Viktor ellenszélben érzi magát, csak annak a jele, hogy a paranoia már elvette a józan ítélőképességét. A képviselő – akitől megtudtuk, hogy már több mint négyszázezren támogatták aláírásukkal az Európai Ügyészséghez való csatlakozást – konkretizálta, mi az első lépés a szabad sajtó megteremtésének irányába. Biró Marianna interjúja.

Előlavírozás

Ha az ellenzéki pártok nem ugranak újra egymásnak, és az európai parlamenti választás nem veri szét őket, akkor az elmúlt hetek eseményei megágyaztak annak, hogy önkormányzati szinten összellenzéki koalíciókat lehessen létrehozni – állítja Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője. Az őszi önkormányzati választásokon kiderülhet az is, hogy az ellenzék mostani szétaprózódottságát miként lehet szervezetileg felszámolni. A 2022-es parlamenti választások reális forgatókönyve az ellenzéki pártok számára az, hogy addigra fokozatosan meg kell törniük a Fidesz leválthatatlanságának, megverhetetlenségének mítoszát. Miközben a parlamenti és a tévészékházas akciókkal az ellenzék kilépett a demokrácia hagyományos keretei közül, az előválasztással ismét „demokráciásdit” játszik: az MSZP fővárosi irodáiban megkezdődött az előválasztási regisztráció és a főpolgármesterjelölt-jelöltek ajánlásgyűjtése. Ráadásul a szakszervezetek is tüntetésre hívták az embereket január 19-re. A kilátásba helyezett általános sztrájkkal kapcsolatban az elemző úgy véli, hogy nem szabad összeboronálni az ellenzéket a szakszervezetekkel. A dolgozói társadalom pártpreferencia szempontjából ugyanis ugyanolyan rétegzettséget mutat, mint az egész társadalom: ott is többségben vannak a Fidesz-hívők. A szakszervezeteknek most ügyesen kell lavírozniuk, nem lehetnek az ellenzék szócsövei. Azt egyelőre nem látni, hogy valóban van-e hajlandóság a sztrájkra. A szakszervezeti tüntetés viszont arra biztosan jó lesz, hogy nem hagyja lanyhulni a december óta felhorgadt elégedetlenséget. Pungor András összeállítása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.