2019. november 15., péntek

VÁROSOKBAN KEZDŐDHET AZ AUTORITER REZSIMEK HANYATLÁSA

INDEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2019.11.15.


Az önkormányzati szint lett a sikeres ellenzéki politizálás terepe a tekintélyelvű rendszerekben; 2019-ben Törökországban, Oroszországban és Magyarországon is érzékeny veszteségeket szenvedtek illiberális vezetők a nagyvárosokban. Az ilyen rezsimekben bár erősen lejt a pálya a hatalom birtokosai felé, jól megválasztott stratégiával még Putyin kerületében is látványos eredményeket lehet elérni. Az elmúlt évtizedekben a posztszovjet térségtől Mexikóig több esetben előfordult, hogy az autokrata berendezkedés leváltásához egy sikeres helyhatósági szereplésen keresztül vezetett az út. A jó önkormányzati szereplés azonban nem jelenti automatikusan a rendszer bukását.

A választás egy veszélyes játék. Ha beszállsz, számolnod kell azzal, hogy veszítesz

– Fidel Castro 1991-ben Nicaragua elnökének, Daniel Ortegának.

Varsó, Isztambul, Moszkva, Budapest

Az elmúlt egy évben négy illiberális demokráciában tartottak olyan helyhatósági választásokat, amelyek során érzékeny veszteségeket szenvedtek a megingathatatlannak gondolt hatalmak.
- Tavaly novemberben Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) labdába sem tudott rúgni a legnagyobb lengyel városokban. Orbán szövetségesei szoros küzdelmet vártak Varsóban, ahol 54-31 arányban maradtak alul; Łodzban 70 százalékot kapott az ellenzék, de Krakkóban, Gdańskban, Kielcében és Katowicében sem tudott győzni a PiS.
- Törökországban a Recep Tayyip Erdoğan vezette kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 16 év után vesztette el a fővárost, Ankarát, de ellenzéki lett Isztambul is, ahol az ellenzék jelöltje az első fordulóban még csak 14 ezer, a kormányzati nyomásra megismételtetett második fordulóban viszont már 700 ezer szavazatos különbséggel győzött.
- Oroszországban a polgármesteri székeket nem érintő helyi választásokat tartottak szeptemberben, Putyin pártja, az Egységes Oroszországért (JeR) annak ellenére zuhant be a moszkvai városi tanácsban, hogy a legerősebb ellenzéki jelölteket nem is engedték indulni; a JeR a 45 fős moszkvai testületben a korábbi 38 helyett most csak 26 mandátumot szerzett.
- Magyarországon a Fidesz kilenc év után nemcsak a főpolgármesteri pozíciót, de a közgyűlési többséget is elveszítette; a 23 megyei jogú városból tízben, a 100 legnagyobb magyar városból pedig ötvenben az ellenzék által támogatott jelöltek győztek. Orbán Viktor pártja a 2002-es országgyűlési szavazás óta nem szerepelt ilyen gyengén választáson.

A felsorolt rezsimek sok dologban különböznek; míg Oroszországban és Törökországban az ellenzéki szervezetekkel, politikusokkal, civilekkel, újságírókkal szembeni erőszak (időnként politikai gyilkosságok is) mindennapos, addig Magyarországon inkább az állami bürokrácia segítségével lép fel a hatalom az ellenfeleivel szemben, Lengyelországban pedig a magyarnál is kevésbé épült ki az illiberális modell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.