2020. március 23., hétfő

VOLT TŐZSDEELNÖK: „ITTHON IS ALAPJÖVEDELEM KELL”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2020.03.22.


Felkapott Facebook-bejegyzést tett közzé nemrég a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke: Szalay-Berzeviczy Attila a kritikusok által neomarxistának nevezett alapjövedelmet ajánlja a magyar kormány figyelmébe a várható gazdasági károk enyhítésére. Amíg ugyanis tart a koronavírus okozta válság – mely már most komplett szektorok lenullázásával fenyeget –, a munkájukat elvesztetteknek legalább a megélhetéshez szükséges fedezetet jó lenne biztosítani, ahogy Orbán Viktor jóbarátai, Boris Johnson és Mateusz Morawiecki is teszik. A közgazdász szerint a nyugati országok soha nem látott eladósodottsággal zárják majd ezt a krízist, de ez most a kisebbik rossz. A koronavírus-válság az új 2008? Miért szállt el a forint, és mit tanulhatunk a mostani krízisből? Interjúnk.

Közgazdászi szemmel értelmezhetők már az elmúlt hetekben történtek?

– A kormányok feladata az egészségügyi rendszert helyzetbe hozni a járvány lassításával, ami a többi között a határok lezárását, karanténok elrendelését és a kijárási tilalom kihirdetését jelenti. Ez a gazdaság minden szereplőjét nehezen érintő intézkedéssorozat, de vannak, akiket szó szerint megsemmisít az első vonalban: a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban vagy a személyszállításban és légiközlekedésben dolgozók már az első nap el is veszíthették az állásukat és a jövedelmüket. Őket aztán egyesével követi a dominóelv alapján a többi szektor is. Ezzel egyszerre nullázódik le a gazdasági élet keresleti és kínálati oldala, ami teljes lefagyáshoz vezet. A vírus egyelőre ismeretlen az orvostudomány előtt, így e pillanatban tehát lehetetlen bármi biztosat kijelenteni a járvány végével kapcsolatban.

Alig tört be Európába és Amerikába a koronavírus, sok elemzés máris a 2008-as válságot hozta párhuzamként.

– 2008-ban súlyos szívinfarktust kapott a világgazdaság azzal, hogy a pénzügyi rendszere lefagyott, most viszont még csak az biztos, hogy világgazdaságnak eltört mindkét lába. Egyre nagyobb esély van rá viszont, hogy kap egy újabb szívinfarktust is, és akkor nagyobb bajban leszünk, mint 2008-ban voltunk. Ennek megakadályozásához bátran és kreatívan kell mozgósítani a nemzetgazdaságok költségvetéseit és a pénzpiacok likviditását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.