2020. március 23., hétfő

KÉT TŰZ KÖZÖTT AZ MNB – BEVETIK AZ „ATOMFEGYVERT” IS?

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.03.23.


Az alapkamat változtatására senki nem számít kedden a Portfolio által megkérdezett elemzők közül, ráadásul azt gondolják, hogy a puskapora nagy részét ellőtte már az MNB, így a nem konvencionális eszközök köre is beszűkült. Persze elővehetik még a „atomfegyvert”, az állampapírvásárlást a másodpiacon, ahogy a lengyelek tették, ezzel is lehetne növelni a bankrendszer likviditását és leszorítani a hozamokat.

A kamat szinte biztosan marad

Arra senki nem számít, hogy az MNB változtat kedden a 0,9%-os irányadó kamaton vagy a mínusz 0,05 százalékos egynapos betéti rátán. Pedig elvileg mindkét irányú elmozdulásra lenne logikus ok: a múlt héten Samu János, a Concorde elemzője úgy vélekedett, hogy a forint intenzív gyengülését csak egy kamatemeléssel lehetne megfékezni, viszont a koronavírus reálgazdasági hatásai miatt épp a laza monetáris kondíciók fenntartása, vagy akár további lazítás lenne indokolt.

KÉRDÉS, HOGY EZT A DILEMMÁT HOGYAN OLDJA MAJD FEL A MONATÁRIS TANÁCS.

Ráadásul csütörtökön a jegybank friss inflációs jelentése is megjelenik majd, ennél is érdekesebb azonban, hogy hagyományosan ezeken az üléseken döntenek a következő negyedévben a kiszorítandó likviditás mennyiségéről, vagyis a devizaswapok megcélzott mennyiségéről. Emellett az utóbbi időszak tapasztalatai alapján negyedévente ezeket az üléseket követően tart sajtótájékoztatót vagy háttérbeszélgetést a jegybank, kérdés, hogy ezt a jelenlegi veszélyhelyzetben hogyan oldják meg.

Az inflációs jelentésben pedig a legfontosabb az lesz, milyen növekedési és inflációs pályát vázol fel a jegybank a koronavírus hatásai miatt, a növekedési prognózist szinte biztosan rontani fogják miután az elemzők egy része már recessziót jósol.

Persze vannak, akik szerint bátor lépést hoz majd a jegybank: a francia Societé Generale (SocGen) pénteki elemzésében azt jósolta, hogy az egynapos betéti ráta 10 bázispontos csökkentése jöhet mínusz 0,15%-ra. Sőt, szerintük van esély akár a 0,9 százalékos alapkamat csökkentésére is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.