2021. március 3., szerda

CSÚFOS VERESÉG A FIDESZNEK A KILÉPÉS A NÉPPÁRT FRAKCIÓJÁBÓL

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.03.03.


Kedden megírtuk
, hogy a Fidesz borzasztóan meggyengült az Európai Néppárttal vívott harcban, és a frakció működéséről szóló szabályok átírásának nincs olyan végkifejlete, ami jó lenne Orbán Viktornak. A kizárást ugyan megúszta, de vagy felfüggesztik a pártot, annak minden megalázó körülményével együtt, vagy magától lép ki. Ez utóbbi történt.


A kormánymédia szerda reggel már egybehangzóan állította, hogy a Fidesz még ma elhagyja a Néppárt frakcióját az Európai Parlamentben. Mivel nem sokkal a szavazás előtt jött ki a hír, arra is lehetett következtetni, hogy ez egy utolsó elkeseredett próbálkozás volt a felfüggesztés elkerülésére. De vannak körülmények, amelyek ennek ellent mondanak. Győri Enikő, a Fidesz egyik képviselője például már tegnap elbúcsúzott a kollégáitól az egyik szakbizottságban.

A Fidesz kilépésével még mindig nem zárult le teljesen a magyar kormánypárt és az EU legnagyobb pártcsaládjának harca, de a háború nagyrészt véget ért.

A kilépés csúfos vereség Orbán Viktor számára.

Mindig vannak hangok, amik akkor is Orbán győzelmét vetítik előre, amikor éppen veszít. Ennek részben az az oka, hogy Orbán taktikus politikus, és tényleg ki tud hozni győzelemre vagy ikszre esélytelen meccseket. Másrészt viszont pont ez az, amiért akkor is többet látunk bele Orbán Viktor teljesítményébe, amikor nincs benne több.

Ahhoz, hogy lássuk, mekkora vereség ez most, két dolgot kell megnéznünk. Az egyik, hogy a Fidesz csak a frakciót hagyta ott, a másik pedig, hogy pontosan miről szólt a konfliktus.

Az a tény, hogy a Fidesz csak a frakcióból lép ki, a Néppártból nem, azt mutatja meg, hogy Orbánék valójában nem akarják otthagyni az Európai Néppártot, csak nincs más választásuk. Az EPP a hatalom központja Európában, bármelyik másik pártcsalád sokadrangú játékos hozzájuk képest. Senki nem tudja pótolni azt az információáramlást, hozzáférést és politikai erőt, amit az Európai Néppárt adott a Fidesznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.