2021. március 3., szerda

EZ EGY LOPAKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI REFORM

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.03.


Lantos Gabriella egészségpolitikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint az egészségügyi törvényben azért van rengeteg hiba, erőszakosság és sikertelenség, mert az egészet nem egy egészségügyhöz értő ember csinálta, hanem egy rendőr. Az orvosok pedig az alá nem írt szerződésekkel most megmutatták, hogy van tárgyalási alkupozíciójuk, hisz' nélkülük tényleg nincs komoly kórház. Egy egészségügyi reformot lehet ésszel, lélekkel, és főként kompromisszumok reményében is csinálni. Mert csak az a sikeres tárgyalási stratégia, amikor a végén mindenki úgy áll fel az asztaltól, hogy igen, én is győztem. Win-win. Reméljük, sokat tanult a hibájából a kormány, és most már belátóbban fogja korrigálni az egész törvényt szeptember 30-áig, ahogy ígérte.


A honlapján drámai hangvételű videóban arra kérte a szerződésük aláírása fölött hezitáló orvosokat és ápolókat, hogy írják alá a szerződést, „…hogy ezekben a nehéz időkben most mégis maradásra bírjam önöket. Magyarországnak a harmadik hullámban egyszerűen szüksége van az önök munkájára, az önök egy éve tartó áldozatos küzdelmére.” A többség alá is írta. Erre számított?

– Valójában igen, de nem gondolom, hogy az én érzelmes videóm hatotta volna meg őket. Nyilván mérlegelték a saját helyzetüket.

Nagyjából lehet tudni, hogy kik azok, melyik szakma orvosai, ápolói voltak a legelégedetlenebbek, akik inkább nem írták alá a szerződésüket?

– Igen. A médiában jól látható is volt, melyek azok a szakmák, amelyek nélkül egy nagy kórház nem működik. Az nem kórház ugyanis, ahol nincs sürgősségi ellátás, nincs traumatológia, nincs anesztes, intenzíves ellátás. Az ő tárgyalási potenciáljuk, és az ő elégedetlenségük a legnagyobb. Hiszen ők hálapénz nélkül húzták az igát évtizedek óta, a Covid-járvány alatt is rendkívüli módon és különösen túlterheltek. Azzal, hogy az ügyeleti pótlék és a pihenőidő-szabályozás nagyon szűkmarkúra sikeredett, és a Magyar Orvosi Kamara által kiharcolt emelések is csak opcionálisak – van olyan intézmény, ahol meg lehet kapni, van ahol meg nem, mint Szegeden például –, továbbra is egyéni alkukra szorulnak az orvosok. Ők most bemutatták, mi az alkupozíciójuk. És van nekik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.