2021. március 3., szerda

EGY VIHAROS HÁZASSÁG VÉGE: MA A NÉMETEK IS ELENGEDTÉK A FIDESZ KEZÉT - GYORSELEMZÉS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.03.03.


Habár az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából való mai kilépés nem jelenti automatikusan a Fidesz felfüggesztett néppárti tagságának végét is, a szakítás immár visszavonhatatlan. Az EU legnagyobb, jobbközép pártcsaládja és a magyar kormánypárt útjai ideológiai és személyes okok miatt váltak el végleg.


„A Fidesz–Néppárt-kapcsolatot helyrehozni szinte lehetetlen, és csak az a kérdés, hogy milyen körülmények között ér majd véget a magyar kormánypárt EPP-tagsága” – írtuk több mint egy éve, 2020 februárjában, miután brüsszeli terepszemlén vettük szemügyre a magyar kormánypárt és a jobbközép európai ernyőszervezet viszonyát.

Ma délelőtt eldőlt: a magyar kormánypárt és a jobbközép pártszövetség közötti, évek óta tányércsapkodással színesített házasság – ideológiai és személyes okok miatt – válással végződik. Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában ugyanis nagy többséggel elfogadták a képviselőcsoport belső szabályzatának módosítását. Ennek értelmében az EPP-ben felfüggesztett formációk tagságát szavazásra kell bocsátani a Néppárt európai parlamenti frakciójában. Bár a néppárti vezetők lanyhán tagadtak, a módosítás egyértelműen a Fideszt célozta: bár tagságát majd’ két éve, 2019 márciusában felfüggesztették, politikusai továbbra is teljes jogú tagok maradtak az Európai Parlament néppárti frakciójában.

Ez pedig – igaz, idővel egyre gyengülő – befolyást jelentett, hiszen a Néppárté a legnagyobb csoport az Európai Parlamentben.

Nem véletlen, hogy a Fidesz ragaszkodott a pozícióhoz, közben pedig egyre durvább verbális háborút vívott a távozását kívánó néppárti politikusokkal. (Ennek egyik mélypontján Deutsch Tamás Manfred Weber néppárti frakcióvezető érvelését a Gestapo és az ÁVH módszereihez hasonlította – kijelentéséért később bocsánatot kért.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.