2022. január 4., kedd

MÁRKI-ZAY PÉTER ÉS AZ ELLENZÉKI PROGRAM: MIT VISZ A MINISZTERELNÖK-JELÖLT A KÖZÖS GAZDASÁGPOLITIKÁBA?

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, BRÜCKNER GERGELY
2022.01.04.


Márki-Zay Péter nem vett részt az ellenzéki kormányprogram alapjainak lerakásában, most viszont listavezetőként neki kell képviselnie a végleges változatot a választók felé. Az előválasztáson győztes jelöltnek minden területre saját, önkéntes szakértői csapata van, akik segítenek becsatornázni az elképzeléseit a hatpárti egyeztetés folyamatába, ebben a cikkben az általuk képviselt gazdaságpolitikai irányokról kérdeztünk közülük hármat: Király Júliát, az MNB volt alelnökét, Bod Péter Ákos volt jegybankelnököt és egyetemi tanárt, valamint Bojár Gábor üzletembert.


Alaposan megváltoztak az ellenzéki választási programírás körülményei, mióta a legutóbb részletesen írtunk a témáról. Egyrészt az előválasztást egy olyan, korábban szinte esélytelennek vélt jelölt, Márki-Zay Péter nyerte meg, aki pártnélküliként nem vett részt a korábbi folyamatban – miközben azt már előre lehetett tudni, hogy a majdani miniszterelnök-jelöltre kulcsszerep hárul a végső program kialakításában. Másrészt a változik az ország, különösen a költségvetés helyzete is, a választások közeledtével ugyanis a kormány olyan pénzszórásba kezdett, ami akár érdemi hatást gyakorolhat a következő vezetés mozgásterére.

Ebben a helyzetben arra voltunk kíváncsiak, mit tesz hozzá Márki-Zay Péter tanácsadói köre a program véglegesítéséhez. A gazdaságpolitika területéről három, Márk-Zay részéről a folyamatba delegált szakértővel beszéltünk monetáris politikáról, adórendszerről, vállalkozások támogatásáról és arról, szerintük mivel ártott a legnagyobbat a NER a gazdaságban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.