2022. január 4., kedd

VAN OLYAN HÁZIORVOS, AKI MÁR ELKEZDTE BEADNI A NEGYEDIK OLTÁST

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.01.04.


„A kormány ugyan nem mondja ki direktben, de gyakorlatilag a negyedik oltásra is buzdít, hiszen arra kéri a lakosságot, hogy ’az ismétlő oltást vegye fel mindenki, aki négy hónapnál régebben volt oltva’ – egyébként pedig szerintem is tegyék ezt az emberek” – reagált Falus Ferenc kérdésünkre: mi újság a negyedik oltással idehaza. A korábbi országos tiszti főorvos szerint amúgy a háziorvosok egy része már el is kezdte ezek beadását. Ami pedig a Pfizer Covid-tablettáját illeti: a szakember szerint nagyon jó lenne, ha mielőbb engedélyeznék, bár – tette hozzá – azt a fertőzés után nagyon gyorsan el kell kezdeni szedni, s nálunk ez kemény dió, miután gyakorlatilag megszűnt a kontakt-kutatás. Úgy véli, hogy Magyarországon a valós megfertőzöttek száma már ma is feltételezhetően a hivatalos napi adatnak minimum a tízszerese.


Naftali Bennett izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy elkezdik a negyedik Covid-oltás beadását a 60 éven felülieknek és egészségügyi dolgozóknak, miután itt a járvány ötödik hulláma – jelentette a The New York Times. Izrael – amely a világon az elsők között kezdte el a tömeges oltásokat a koronavírus-járvány elején – most ismét az élen jár abban is, hogy ott kezdik el először használni a Covid-tablettákat. Izraeli lapjelentések szerint december 30-án érkezett az országba a Pfizer koronavírus elleni tablettájának első szállítmánya, amit a veszélyeztetett csoportokba tartozó fertőzötteknek fognak adni. A Paxlobid nevű gyógyszert nem sokkal korábban jóváhagyta az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti szerve (FDA) is.

A Pfizer klinikai tanulmánya szerint a gyógyszer 89 százalékkal csökkentette a súlyos betegségek vagy a halálozás kockázatát. Bár a kísérletet a koronavírus Delta-változatával végezték, a vállalat laboratóriumi vizsgálataiban a Paxlobid jó teljesítményt mutatott az Omikron-változattal szemben is – emelte ki az Infostart.

Nálunk vajon hogyan áll a negyedik oltás, az ötödik hullám, illetve a tabletta elérhetősége? – kérdeztük Falus Ferencet. No meg azt is, hogy ő mit tanácsol, mit lát jónak?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.