2022. október 11., kedd

GYEREKKÉNT A GULÁGRA KÜLDTÉK, MÉGIS BOLDOG REGÉNYT ÍRT – ITT A KORTÁRS MAGYAR IRODALOM EGYIK SZENZÁCIÓJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.10.11.


A hiányzó magyar gulágregényt írta meg Visky András kolozsvári író, dramaturg, aki azonban gyerekként nem a magyar, hanem a román kommunista diktatúra fogságát szenvedte el. Döbbenetes erejű könyve, a Kitelepítés, mégsem pusztán a megpróbáltatásokról szól, hanem szenvedélyes személyes vallomás a szabadságról és Istenről. Egyben emlékezés budapesti születésű, románul alig tudó édesanyjára, akit hét gyerekével együtt azért száműztek a pusztaságba, mert református lelkész férje komolyan vette hitét. Recenzió.

„Minden idők legjobb el nem mesélt története”– Quentin Tarantino filmrendező állítólag így jellemezte egyszer a melbourne-i olimpia nevezetes magyar–szovjet vízilabdameccsét. Ez a némileg profán hasonlat jut eszébe az olvasónak, miután letette Visky András Kitelepítés című, a Jelenkor kiadó gondozásában megjelent kötetét. A kolozsvári író, dramaturg ugyanis nem csak a kortárs magyar irodalom egyik legerősebb szövegét alkotta meg szinte felfoghatatlanul kegyetlen gyerekkorából. Édesanyját hét gyerekével (köztük az alig kétéves Andrással) és a kegyetlen sorsot önként vállaló pesztonkával a román gulágra, a Duna-deltába hurcolták, miután a református lelkész édesapát koncepciós perben ítélték el.

A Kitelepítés egyszerre letaglózó erejű irodalom, és – Tarantinót parafrazeálva – bemutatja huszadik századi történelmünk egyik legmegrendítőbb el nem mesélt történetét. Kerete az 1956-os magyarországi forradalom romániai megtorlása, amely magyar és román embereket egyaránt sújtott. Visky András és testvérei ugyanis a Magyarországon lángra kapott szabadságvágytól rettegő román kommunista diktatúra áldozatai lettek. Édesapjukat, Visky Ferenc református lelkészt 1958 szeptemberében az úgynevezett bethánisták (a református egyházon belüli kegyességi mozgalom) perében ítélte 22 évre a katonai törvényszék „államrend megbontása” és „összeesküvés” vádjával. Ekkoriban több eljárásban diákokat, földműveseket, értelmiségieket, református lelkészeket végeztek ki vagy küldtek börtönbe. A cél a példastatuálás volt, a román kommunista államhatalom a magyarországi forradalom miatti mozgolódás után a rettegés légkörének megteremtésével akarta megfékezni a veszélyesnek ítélt folyamatokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.