2022. július 26., kedd

MIBE FEKTESSÜNK MAGAS INFLÁCIÓ IDEJÉN? - A MEGTAKARÍTÁS ÉRTÉKÉNEK MEGŐRZÉSE A CÉL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.07.26.


Negyven éve nem tapasztalt inflációs kihívással kell szembenézniük a befektetőknek, amire nincsenek kész válaszok. A befektetés egyik legfőbb célja most a megtakarítás értékének megőrzése. A stratégiák kialakításához adunk fogódzót elemzésünkkel.


Világszerte új kihívással kell a legtöbb befektetőnek megküzdenie, hiszen a jelenlegi inflációs környezetre 40 éve nem volt példa a fejlett piacokon. Az 1980-as évek elején a recesszió, amelyet akkor az iráni forradalom és az azt követő olajárrobbanás okozott eredetileg, a maihoz hasonló nagyságrendű pénzromlást eredményezett. Amerikában az árak az elmúlt 12 hónapban majd 9 százalékkal nőttek, ennél magasabb értéket legutóbb 1981-ben mértek (akkor 10,3 százalék volt az infláció mértéke), és ez igaz a nyugat-európai országokra is.

Egy teljes nemzedék nőtt tehát fel a fejlett piacokon anélkül, hogy megtapasztalta volna a magas (5 százaléknál magasabb) inflációt és kidolgozta volna a saját maga számára megfelelő válaszlépéseket. Ráadásul a mai gazdasági helyzet különlegességét a 40 éve nem tapasztalt pénzromlás mellett az is adja, hogy valós recessziós veszély fenyegeti a világgazdaságot, energia-, klíma- és ellátási lánc válságok egymással is összefüggő láncolata fenyegeti a gazdasági növekedést. Ebben a komplex szituációban nem csak a lakosság, nem csupán a kisbefektetők azok, akik most járatlan úton találják magukat, de a politikai és gazdasági döntéshozók, a profi nagybefektetők is tapasztalatlan újoncoknak számítanak. Lássuk hát, hogy a meglévő kevés múltbéli tapasztalataink és a józan paraszti ész alapján mibe lehet érdemes most befektetni a pénzünket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.