2023. július 21., péntek

HÁLÓZATBA SZERVEZŐDNEK A SZÉLSŐJOBBOS GYŰLÖLETCSOPORTOK AMERIKÁBAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.07.21.


Az Egyesült Államokban egyre több gyűlöletcsoport alakul, amelyek harcművészetekre oktatják tagjaikat és hálózatba szerveződnek, ennek a folyamatnak egy fontos szervezője Budapesten is járt ultranacionalista rendezvényen. Németországban erősödik a szélsőséges AfD. A Fradi veresége még a Le Figaro figyelmét is felkeltette. Nemzetközi lapszemle.


A Fradi a Feröer-szigeteki futballcsapat ellen elszenvedett vereségéről beszámolt a sport1 német sporthírportál – mint valami szenzációról – és a Le Figaro, alapvetően politikai lap is. Utóbbi a félprofi játékosokból álló Klaksvíkról megjegyezte, az UEFA besorolása szerint a 302. helyen áll az európai csapatok rangsorában – igaz, feröeri viszonylatban magasan a legjobb klub, a Szigetek húszszoros bajnoka, és utoljára 2021. október 20-án játszott vesztes mérkőzést.

Némi fáziskéséssel a francia sajtó is felfedezte az LMBT-vonatkozású könyvek magyarországi lefóliázásának a témáját. A párizsi Libération cikke egyebek közt kiemeli, hogy a Libri könyváruház-hálózat nemrég annak a Mathias Corvinus Collegiumnak a kezébe került, amely papíron magánegyetem, de nagyrészt a kormányzat finanszírozza, és irányító testületének élén Orbán Balázs, a miniszterelnök közeli tanácsadója áll.

Magyarország egyébként sokat szerepelt tegnap a világsajtóban, de jórészt úgy, mint Pilátus a krédóban: a Forma 1-es autóversenyek körüli pénzügyi csalásra vonatkozó gyanúkról szóló beszámolók tértek ki arra, hogy a téma a vasárnapi magyar nagydíj előtt forrósodott fel. A költési korlátok körül ellentmondások részletes taglalása szétfeszítené e médiaszemle terjedelmi kereteit, csupán annyit rögzítsünk ezúttal, hogy például a Frankfurter Rundschau beszámolójából kitűnik: a szabályok bőségesen hagynak szürke zónát a jogszerű és a jogellenes pénzügyi manőverek között.

Az n-tv német hírcsatorna interjút készített Benjamin Höhne politológussal arról a jelenségről, hogy miközben a közvélemény-kutatások szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) népszerűsége országosan már 20 százalékra kúszott fel, a keleti tartományokban pedig ennél is jóval magasabbra, 30 százalék közelébe jutott, a hagyományos, nagy, mérsékelt jobboldali párt, a CDU pedig képtelen hasznot húzni a kormányzó koalícióval szembeni elégedetlenségből. Olaf Scholz kormányát egyébként közlekedésilámpa-koalíciónak nevezik – németül egyszerűbben hangzik: Ampel –, amelyben a piros a szocdemek, a sárga a liberálisok, a zöld pedig értelemszerűen a Zöldek színe.

Höhne úgy véli, hogy sokan azért válnak az AfD hívévé, mert hat rájuk az a populista szólam, miszerint alapvető konfliktusba került úgymond a nép az elittel, a felül levőkkel – vagyis a képviseleti demokrácia válságáról van szó, arról, hogy a demokrácia nagyon sokrétű, egyeztető, komprimusszumokat kötő folyamattá vált, amelynek számos rétegére már az európai uniós szint is rárakódik. Alapításakor az AfD nemzeti konzervatív és neoliberális pártként indult, de aztán radikalizálódott, felismerte, hogy nem származik hátránya abból, ha nyit a szélsőjobboldal felé – fejtette ki a politikatudós. A keleti országrészben – tette hozzá – nem olyan erős az értékek összekötő ereje, mint például a nyugati, vidékies, katolikus tartományokban, nincs tűzfal, amely kizárná a szélsőjobboldalt. Szerinte a CDU jelenleg nem képes komolyan vehető konzervatív programmal előállni, holott ezen a területen betöltendő űr tátong.

A riporter feltette azt a kérdést, hogy nem lenne-e jobb, ha az AfD valamelyik tartományban kormányra kerülne, és akkor a végrehajtó hatalom felelőssége nehezedne rá. Benjamin Höhne óvott ettől, és úgy vélekedett, hogy a párt a jobboldali populista narratívát kormányon is továbbvinné. „Csak meg kell nézni Kelet-Európában, legyen az akár Magyarország, akár Lengyelország, az ilyen pártok mindig megtalálják annak a lehetőségét, hogy ellenségképet alkossanak, még akkor is, ha maguk képezik az ország politikai elitjét” – mondta a politológus.

Az NPR amerikai közszolgálati médiaintézmény arról közölt terjedelmes beszámolót, hogy az Egyesült Államokban egyre több szélsőséges gyűlöletcsoport alakul, és ezek hálózatba szerveződnek. Harcművészetre oktatják tagjaikat, és felkészítik őket a kiszemelt ellenfelekkel szembeni erőszakos fellépésre, főként rasszista, illetve homofób alapon. Az utóbbi időben felbukkant kifejezéssel „active club” néven emlegetett hálózatosodás a cikk szerint nagyrészt egy Robert Rundo nevű férfi tevékenységének tudható be. Apró megjegyzés: a club szó nem csupán klubot jelent, hanem golfütőt, furkósbotot, illetve puskatust is. Ez a bizonyos Rundo önmagát fasisztaként és fehér nacionalistaként határozza meg, és az elmúlt öt évben bujkált az amerikai igazságszolgáltatás elől. Idén tavasszal vették őrizetbe Romániában, és időközben bírói döntés született arról, hogy kiadják Kaliforniának lázadás szervezése vádjával. Az elmúlt években európai kapcsolatépítéssel foglalkozott, 2020 elején jelen volt budapesti, illetve szófiai ultranacionalista eseményeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.