2023. szeptember 4., hétfő

A JÓKORA DRÁGÍTÁST OSTOROZZÁK, DE A KORMÁNY SZEREPÉRŐL NEM SZÓLNAK - AZ MNB IS KIAKADT A TÁVKÖZLÉSI CÉGEKRE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.09.04.


Ha nem a mi bőrünkre menne, akár hahotázhatnánk is azon, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyre a versenyképesség javításának szükségességét emlegeti, miközben arról nem ejt szót, hogy itt mindent a zsákmányszerzésnek rendelnek alá. 
Legfrissebben úgy bírálják a telekom szektor brutális idei drágítását, hogy a Vodafone üzletre nem térnek ki.

Veszélyes árazási gyakorlat bukkant fel az idén a telekommunikációs szektorban – állapította meg egy friss jegybanki elemzés (ezt itt tudja letölteni). Mint a szerző hangsúlyozta: a XXI. században a telekommunikációs szolgáltatások amellett, hogy alapvető lakossági szükségletet elégítenek ki, döntően befolyásolják a gazdaságok versenyképességi lehetőségeit is. Ez a hazai fogyasztói kosár közel 3 százalékát, ezen belül a piaci szolgáltatások közel 11 százalékát fedi le. Nem véletlen – tesszük már hozzá –, hogy az idei brutális áremeléssel a távközlési cégeknek a maginflációt is sikerült megdobniuk.

Az automatikus átárazási mechanizmus az idei évtől él. Ez az árindexálás – ostorozza a jelenséget a jegybank – visszatekintő jellegű, mértéke minden esetben a megelőző év átlagos inflációján alapul. Az előző év átlagos inflációján alapuló visszatekintő átárazás következménye, hogy a telekommunikációs szektor áraiba olyan – az ágazat működési költségei szempontjából kevésbé releváns – tényezők is beépülnek, mint az élelmiszerárak emelkedése. Így például a cikk szerint a telekommunikációs szolgáltatások idei év eleji áremelésének mértékét jelentős mértékben meghatározták a 40–50 százalékkal emelkedő tejtermék és kenyér árak is.

Az új átárazási gyakorlat következtében a telekommunikációs szolgáltatások ára hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. 2023 júniusában a telekommunikációs szolgáltatások 12,5 százalékkal kerültek többe nőtt éves alapon, ami az Európai Unióban megfigyelt átlagos növekedés (1,2 százalék) több mint tízszerese, de a régió átlagánál (5,1 százalék) is majdnem két és félszer magasabb. Az automatikus átárazás helyett a szolgáltatók közötti élénk verseny járulhat hozzá az inflációs nyomás enyhüléséhez és az árstabilitás mihamarabbi eléréséhez. A visszatekintő árazás gyengíti a vállalatok közötti árverseny kialakulásának lehetőségét, ezzel kedvezőtlen helyzetbe hozza a fogyasztókat és a dezinflációs folyamatot is elnyújtja – zárul az írás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.