2023. szeptember 4., hétfő

MIT TEHETNEK A NAPELEMESEK, HA NEM AKARJÁK OLCSÓN ELADNI A NYÁRI FELESLEGÁRAMUKAT?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.09.03.


Körülbelül 200 ezer olyan háztartás van jelenleg az országban, amely napok óta azon gondolkodik, hogyan tudná legalább részben csökkenteni azt az anyagi terhet, amelyet a napelemek elszámolási rendszerének 2024-es változtatása okoz. Az energiaügyi miniszter ugyanis azt közölte a háztartási napelem-tulajdonosokkal, hogy jövőre nem évente, hanem havonta kell majd elszámolniuk az áramszolgáltatókkal. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a nyáron feleslegben megtermelt áramért cserébe nem lehet majd ugyanazon az áron télen megvenni az időszakosan jelentkező többlet igényt, hiszen az egyenleget havonta fogják meghatározni és kiegyenlíteni.

A jelenlegi árakon számolva a nyári felesleget egy háztartás kilowattóránként körülbelül 5 forintért tudja eladni, télen viszont körülbelül 36 forintért kell megvennie a többlet szükségletét.

Nagyon fontos körülmény, hogy az érintett 200 ezer háztartás azért van most óriási bizonytalanságban, mert a miniszter nem mondott semmit arról, hogy az 5 és 36 forintos keretek megmaradnak-e jövőre, vagy ha változnak, akkor egyáltalán kire lesznek érvényesek a változtatások. Ezek rendkívül fontos részletek, annyira fontosak, hogy nem is lehet megérteni, ezek nélkül miért közölték előre a havi szaldóra való áttérést. Minden forint számít, hiszen adott esetben már kis változtatások is súlyos tízezrekkel tolják el az évente villanyszámlára kifizetett összeget.

A felzúdulás óriási, és a közösségi médiás napelemes fórumok többek között azzal is tele vannak, hogy mit lehetne kezdeni azzal a felesleges áram mennyiséggel, amely nyáron keletkezik – ha valaki nem akarja eladni 5 forintért, hogy aztán 36 ért vásároljon helyette télen. Lehetséges, hogy ezen a problémán teljesen feleslegesen turbózza magát a napelemes közösség, de mégis ez történik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.