2023. december 7., csütörtök

A MOBILTELEFON HASZNÁLATA AZ ISKOLÁKBAN NEM AZ ÁLLAM DOLGA, NE IS AKARJA SZABÁLYOZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.12.07.


Sikamlós talajra lépett Csák János, amikor a parlament népjóléti bizottságában arról beszélt, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) „most dolgoznak azon, hogy brit mintára az osztálytermekbe beengedjük-e a mobiltelefonokat, vagy ne”. Egyrészt, mert ez a magyar iskolákban már szabályozva van, másrészt az órákon való kreatív használata csak a diákok érdekét szolgálná. Sőt, az iskolákban ma már inkább a mesterséges intelligenciával kellene foglalkozni, hogy felkészítsék a gyerekeket, miképpen használják majd.


Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mobiltelefon használatát már szabályozták az iskolákban, jó ideje eldöntött tény, hogy beengedjék azokat. A mobiltelefonok benn vannak az iskolákban, de sajnos az órákon nem használják kreatív módon, nagyon sokszor a táskákba vannak rejtve. Viszont, ha teljesen el lennének zárva, az azt jelentené, hogy megszakadna a családtagok közötti kommunikációs kötelék. „Ezt mi diákok, így az ADOM sem tartana szorgalmazandó dolognak” – tette hozzá.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője felidézte, hogy központilag már régóta bele akarnak szólni a mobiltelefon használatába. Épp ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének már ki is adott erről egy állásfoglalást. Úgy vélik, a szabályozást az adott pedagógusközösségre, nevelőtestületre kell bízni, miután mindig az adott helyen tudják jobban, mire van szükség. Hozzátette, egyelőre most is ez a helyzet. Majd eldöntik, hogy a házirendbe mit írnak bele: engedik, vagy sem a mobiltelefon használatát és mikor, az órán is, vagy csak a szünetekben. Az ügyvivő kifejtette, Csák János, aki ebben a dologban totálisan inkompetens, ne akarjon általános szabályt hozni, már csak azért sem, mert nagyon különböző tevékenységekről van szó. Van, amihez éppenséggel kell is a mobiltelefon, erre ő általános, generális szabályt ne hozzon, azt bízza az adott nevelőközösségre. Számos olyan órai tevékenység van, ahol szükség van rá, olyan feladatokat kaphatnak a diákok, amikben a megfelelő választ a telefonjukon a megfelelő jelre kattintva tudják kiválasztani. Ez élvezetesebb is, mint egy egyszerű dolgozat megírása, és a gyerek tanul is vele. Ehhez viszont kell mobiltelefon, mivel az iskolákban e célra általában nincs elegendő számítógép. Ilyen módon lehet modern formában oktatni. Nagy Erzsébet feltételezi, azért kezdtek most a politikusok is – mint Csák – az iskolai mobiltelefon-használattal foglalkozni, mert felröppentek olyan bulvár hírek, hogy melyik országban hogyan tiltották meg azt. „Ám túl azon, hogy ezeknek a híreknek a fele sem igaz, a kormánypárti politikusok csak meg akarnak felelni az ő vélt szavazóbázisuknak, ami leginkább olyan emberekből áll, akik nem a modern szemlélet hívei. Ezt mutatja a nagyon hamis hagyománytiszteletük, a lózungok, amiket bevesznek, a köztereken szemmel látható ízlés, a régi, punnyadt és giccses szemlélet és életérzés. Az oktatásban totálisan inkompetens kormánypárti politikusok erre hangolódnak rá, ezzel akarnak jó pontot szerezni a telefonhasználat szóba hozásával” – mondta. A PDSZ ügyvivőjét az egész a géprombolás időszakára emlékezteti, arra, hogy primitív eszközökkel próbálják megállítani azt, amit az idő magával hoz. Nem képesek a jelenben élni. Az iskolának ma már a ChatGPT-vel, a mesterséges intelligenciával kellene foglalkoznia. A gyerekeket fel kell készíteni rá, hogyan használják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.