2023. január 13., péntek

JELENTÉS AZ OROSZ GAZDASÁGRÓL: MŰKÖDNEK AZ „ELHIBÁZOTT" BRÜSSZELI SZANKCIÓK

HVG
Szerző: TISZAI BALÁZS
2023.01.12.


A tavalyi évet 3,3 ezermilliárd rubeles, vagyis 47 milliárd dolláros deficittel zárta Oroszország. Bár a nyugati gázkuncsaftok java kámforrá vált, a nyári, extrém árak miatt ez az üzlet 2022-ben még így is gyümölcsöző volt Moszkvának, idén viszont nagyon beszakadhatnak a bevételek. Ugyanez várhat a december óta szankcionált, és februártól még szankcionáltabb orosz olajra is, miközben Vlagyimir Putyin a háborús kiadások nagyfokú megemeléséről döntött.


Rossz bőrben van Oroszország gazdasága: a tavalyi évet GDP-jük 2,3 százalékának megfelelő mínusszal zárták, ami 3,3 ezer milliárd rubeles, vagyis 47 milliárd dolláros deficitet jelent. A meredek számokat Anton Sziluanov pénzügyminiszter osztotta meg egy keddi kormányzati megbeszélésen.

A számok átalakulása látványos. Ukrajna lerohanása előtt Sziluanov még egy százalékos gazdasági növekedést jósolt 2022-re, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az invázió elhúzódik, 0,9 százalékos csökkenésre módosította a kilátásokat. Decemberben már 2 százalékos bukást prognosztizált, míg végül megjött a friss, végleges adat.

Ez a Szovjetunió felbomlása óta tartó időszak második legnagyobb gazdasági visszaesését jelenti Oroszországban – csak a 2020-as deficit volt nagyobb nála a koronavírus-járvány miatt, 3,8 százalékos GDP-arányos deficittel, ami 4,1 ezermilliárd rubelnek, 55,7 milliárd dollárnak felelt meg. Mihail Misusztyin miniszterelnök a keddi meetingen mégis azt mondta, összességében ezek a mutatók „nem rosszak," és Sziluanov szerint is elérték „minden tervezett céljukat."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.