2023. január 13., péntek

ISMÉT NAGYOT DRÁGULT AZ ALAPSZÁMLA - TAVASSZAL JÖN A KITERJEDT DÍJEMELÉS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2023.01.12.


A csak alapszintű banki szolgáltatást igénylők számára egykor „kedvezményesként” bevezetett, úgynevezett alapszámla korábban sem volt olcsónak nevezhető, de a minimálbér emelésével határozottan elszáll a díja. A számlavezetésért havonta kérhető összeget ugyanis a jogalkotók a minimálbérhez szabták. Néhány bank pedig a költséget a maximumban állapítja meg.


Az előírásnak megfelelően 2016-ban vezették be a bankok azt az alapszintű fizetési számlát, amelyet uniós előírás szerint garantálni kell minden magyar állampolgárnak vagy itt tartózkodó uniós állampolgárnak. Az alapszámla havi díját a jogalkotók a minimálbérhez igazították. Ez már a bevezetés pillanatában is drága megoldást eredményezett (a számla jellemzőiről részletesen itt írtunk). Akkoriban a következő évre ígérték, hogy lesz egy teljesen díjmentes, szociálisnak nevezett számlatípus is, de ez a bizonyos következő év azóta sem jött el.
 
Az alapszámla díja néhány banknál
PénzintézetFt/hó
CIB1332
Erste3000
K&H3000
MKB2511
Takarék2415
OTP1566
Unicredit1745
Raiffeisen3000*
*2023. február 1-jétől
Forrás: Azénpénzem,hu gyűjtés

Az alapszámla viszont az elmúlt években is töretlenül drágult. A számlavezetés havi díja legfeljebb az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet, így a béremelést csúsztatottan követi a költség emelkedése. Nagyjából ennyi azonban a jó hír azoknak, akik csak alapszintű számlát szeretnének. Meg talán még az, hogy azért – mint az a fenti táblázatban is látszik – nem minden bank használja maximálisan ki a drágítási lehetőséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.