2024. február 15., csütörtök

ÚJABB CSONTVÁZAK HULLOTTAK KI A LETELEPEDÉSIKÖTVÉNY-SZEKRÉNYBŐL

KLUBRÁDIÓ
Riporter: PARA-KOVÁCS IMRE
2024.02.14.


A 24.hu a letelepedésikötvény-bizniszen 70 milliárdot kereső kínai szereplőt Kertész Balázzsal, Rogán Antal bizalmasával összekötő nyomokat talált. Mivel Lian Wang gyakorlatilag semennyit nem profitál abból a majd' három milliárdos befizetésből, amit a Kertész családjához köthető vagyonkezelőkbe utalt, "nehéz nem arra gondolni, hogy itt kifizetésről van szó"  – mondta Horváth Csaba László, a lap újságírója a Reggeli gyorsban.

Rogán Antal bizalmasának számító Kertész Balázst és családját, illetve a letelepedésikötvény-biznisz kínai kulcsfiguráját, Lian Wangot összekötő üzlet nyomait mutatta be kedden a 24.hu.

A letelepedési kötvények árusítását már régen, 2017-ben felfüggesztették, de még mindig újabb gyanús részletek látnak napvilágot. A program elindításáról még 2012-ben döntött a parlament Rogán kezdeményezésére, a lényege – látszólag legalábbis – az volt, hogy külföldi állampolgárok nagyjából 100 millió forintos értékben vásárolhattak a kötvényekből, cserébe pedig letelepedhettek és üzletelhettek Magyarországon. A kötvényeket nem direktben az államtól, hanem – pályáztatás nélkül kiválasztott – közvetítőcégeken keresztül lehetett megvenni, amelyeket az országgyűlés gazdasági bizottsága felügyelt, ennek elnöke pedig 2015 októberéig szintén Rogán volt. Tavaly, amikor kiderült, hogy több kötvényes perre készül mert a szerződések lejártával nem kapták vissza a pénzüket az államtól, Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója vont mérleget a programról a Klubrádiónak, számítása szerint a magyar adófizetők 20 milliárd forintot buktak, offshore-hátterű brókercégek pedig legalább 200 millió eurót (nagyjából 76 milliárd forintot) kaszáltak a bizniszből, ami szerinte a NER "egyik legzseniálisabb korrupciós találmánya".

Az új mozaikdarab, amit a 24.hu feltárt a bizniszből arról szól, hogy Lian Wang kínai üzletember, aki kizárólagos jogot kapott a magyar államtól arra, hogy a kötvényeket Kínában értékesítse, egy hírhedt offshore paradicsomban, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság képviselőjeként, majdnem három milliárd forintot utalt át két magyar vagyonkezelőnek. Ezek az alapításuk pillanatában nem tűntek különösebben érdekesnek, később azonban átkerültek egy olyan svájci cég tulajdonába, amely a Rogán bizalmasaként emlegetett Kertész Balázshoz kötődik, a két vagyonkezelő irányítását pedig Kertész gyerekei vették át vezérigazgatóként – foglalta össze Horváth Csaba László, a cikk egyik szerzője, a 24.hu újságírója a Reggeli gyorsban a lényeget.

Lian Wang oldaláról nézve, üzleti szempontból nem érhette meg a befizetés, hiszen azzal szinte semmilyen jogot nem szerzett, a részvények amelyeket kapott pedig a társaságokban keletkező osztalékok elenyésző részére tették jogosulttá. Amikor az vagyonkezelőkből egyszer 136 millió forint osztalékot vettek ki, abból 6 forint járt Lian Wangnak – mondta az újságíró, hozzátéve, bár ez csak vélemény, nehéz nem arra gondolni, hogy az egész inkább egy kifizetés. A két cégben egyébként öt millió forint kezdőtőkén kívül nem volt más pénz, csak ami a kínai üzletembertől érkezett.

Persze a letelepedésikötvény-biznisszel nem járt rosszul Lian Wang sem, mivel több ezer kínai vásárolt kötvényeket, a közvetítő cég pedig nagyjából 70 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.