2024. február 15., csütörtök

SZORUL A HUROK BALOG ZOLTÁN KÖRÜL IS, KIDERÍTETTÜK, KI A MÁSIK PÜSPÖK, AKI LEMONDATNÁ

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.02.15.


Lapunk értesülései szerint nem a szerdán megszólaló Fekete Károly az egyedüli református vezető, aki helyénvalónak tartaná, ha a pedofilügyben az ő támogatásával adott elnöki kegyelem következményeként a volt miniszter megválna a zsinat lelkészi elnöki tisztségétől.


Fekete Károly, a tiszántúli református egyházkerület püspöke az egyházközségeknek és lelkipásztoroknak szóló, a Népszavának is elküldött közleményében arról tájékoztatott, hogy az egyház fővárosi székhelyén tartott keddi ülésen – a „kialakult helyzetre tekintettel, teológiai alapú érveléssel” – megkérte Balog Zoltán dunamelléki püspököt, „gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről”. Fekete Károly annak a debreceni központtal működő tiszántúli egyházkerületnek a püspöke, amely különösképpen fontos szerepet játszik a református egyház életében.

Ahogyan arról beszámoltunk, az esperesek és főgondnokok (világi vezetők) részvételével zárt ajtók mögött tartott keddi találkozó elvileg arra volt hivatott, hogy Balog Zoltán tisztázza: milyen módon működött közre abban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endre igazgatóhelyettesnek. Az esemény utáni videóüzenetében Balog Zoltán elismerte, hogy Novák Katalin tanácsadójaként a kegyelmi kérvény mellé állt. Közlése szerint ezzel – bár döntést nem hozott – tévedett és hibázott. Bocsánatot kért a reformátusoktól, amiért kárt okozott az egyháznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.