2017. január 18., szerda

FERENC PÁPA: ISMERJÜK FEL ISTEN TERVÉT A MIGRÁCIÓBAN!

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2017.01.15.



Január 15. az elvándorlók és menekültek világnapja - az egyházfő üzenete rámutat a jelenség összetettségére, különösen a gyermekek kiszolgáltatottsága miatt aggódik.

Az utóbbi évszázadokban talán soha nem volt annyira aktuális, érzékelhető és válaszért kiáltó az elvándorlás, migráció folyamat, mint napjainkban. Az alábbiakban Ferenc pápa erre napra vonatkozó üzenetéből idézünk néhány részletet. A teljes szöveg a Vatikáni Rádió honlapján olvasható magyar nyelven.

"...a migráció jelensége elválaszthatatlan az üdvösség történelmétől, sőt, ennek részét képezi. A jelenség ugyanis kapcsolatban áll Isten parancsával: „A jövevényhez ne légy kegyetlen, és ne sanyargasd, hiszen ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén” (Kiv 22,20); „Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén” (MTörv 10,19). A migráció jelensége az idők jele, olyan jel, amely az isteni gondviselés művéről beszél a történelemben és az emberi közösségben, miközben az emberiség egységére utal. Az egyház egyáltalán nem hagyja figyelmen kívül a migrációs problematikát, sem a vele kapcsolatos gyakori drámákat és tragédiákat, még kevésbé azokat a nehézségeket, amelyek az elvándorlók méltó befogadásával járnak együtt, mégis arra bátorít, hogy e jelenségekben is ismerjük fel Isten tervét, abban a biztos meggyőződésben, hogy a keresztények közösségében senki sem idegen, és ez a közösség magához ölel mindenkit..."

"Néha nagyon nehéz meghúzni a határvonalat a migráció és az emberkereskedelem között. Sok tényező segíti olyan körülmények kialakulását, amelyben az elvándorlók, jelesen a kiskorúak, kiszolgáltatottá válnak: a szegénység és a túléléshez szükséges eszközök hiánya – amihez a média által keltett irreális várakozások is társulnak –; az alacsony fokú iskolázottság; a vendéglátó ország törvényeinek, kultúrájának és gyakran nyelvének nem ismerése."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.