2017. január 18., szerda

KOMOLY BÍRSÁGOK ÉS PEREK KORSZAKA JÖN A HAZAI ÉPÍTÉSÜGYBEN

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.18.


Emlékeznek arra, amikor Angyal József adószakértő azt mondta a kormánypárt közpénzből fenntartott televíziójában az új adószabályokról, hogy "blődség, butaság, bizonytalanság, jogi nonszensz"? Valami hasonlót gondolok én is főépítészként, településtervezőként és szakpolitikusként az új építésügyi szabályokról, de egy szakmai lapban megjelent interjúban Lázár helyettes államtitkára maga rántja le a leplet az új építésügyi szabályozásról: jön a milliós nagyságrendűvé nőtt, és ismételhető településképi kötelezés.

Mint arról korábban beszámoltam: idén januártól a lakóépületek 300 négyzetmétert meg nem haladó méretűre történő bővítése és átalakítása sem építési engedély köteles már, elég lesz "csak" egy bejelentés, de ha valaki azt hiszi, hogy ettől egyszerűbb lesz építkezni, az nagyot téved, sőt olcsóbb sem lesz, viszont komoly bírságok és kellemetlen perek várhatóak. Ilyen a fideszes bürokráciacsökkentés.

A Kós Károly Egyesülés "Országépítő" című szakmai folyóirata legfrissebb számában egy interjút közölt Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárral valamint a Miniszterelnökség területrendezési és településfejlesztési főosztályának vezetőjével. Az Országépítő munkatársai éppen ezekről a súlyos változásokról faggatták az új szabályozás elkövetőit. Fontos információkat osztottak meg a Miniszterelnökség vezetői az egyelőre csak nyomtatott változatban elérhető szaklapban.

A főosztályvezető szerint "a településkép védelméről szóló törvény drasztikusan új dolgot hoz. A településeknek ugyanis nem lehetőséget ad, hanem kötelezi őket a településképi rendeletük elkészítésére, amelyet megalapoz az arculati kézikönyv. Eddig nem volt kötelező a helyi építési szabályzat (HÉSZ) elkészítése, azt kiválthatta az illeszkedés szabálya és az OTÉK figyelembevétele. Az arculati kézikönyvet azonban minden településen kötelező elkészíteni." Majd az új szabályozás (szabályozatlanság) hatékonyságát firtató kérdésre elmondta, hogy "a település előírhatja a kötelező konzultációt" a településképi előírásokat ismerő főépítésszel, "de nem fordulhat elő, hogy ez időben meghosszabbítsa az eljárás folyamatát. A főépítész csupán információt szolgáltat a lehetőségekről, az adott zóna által meghatározott igényekről, a kompenzáció módjáról."

A bejelentési eljárás során azonban már sem a főépítésznek, sem az építésügyi hatóságnak nincs lehetősége jelezni, ha nyilvánvalóan rossz vagy szabálytalan a terv.
..

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.