2017. január 18., szerda

A MEGFELELŐ PILLANAT

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.01.18.



A nyilatkozatok alapján 3-400 aktivista jelentkezett eddig a Momentum Mozgalomnál, akik csütörtökön kezdik olimpia ellenes aláírásgyűjtésüket.

Csütörtökön kezdi meg az olimpiarendezésről szóló fővárosi népszavazási kezdeményezéséhez kapcsolódó aláírásgyűjtést a frissen alakult Momentum Mozgalom. A magukat “politika árváknak” nevező fiatalok nem általában az olimpia és a sportok ellen kívánnak fellépni. Szerintük nincs kellő tervezés a 2024-es pályázat mögött és Magyarország jelenleg nincs abban a gazdasági, társadalmi helyzetben, hogy olimpiát rendezhessen. Fontosabbak az olyan problémák megoldása, amelyek az egészségüggyel, az oktatással, a lakhatással, a vidéki infrastruktúrával és általában a megélhetéssel kapcsolatosak.

A Momentum Mozgalom nem kifejezetten az olimpiai pályázat ellen szerveződött, az egy olyan ügy, amelyben alkalmas a kormánnyal szembeni általános elégedetlenség kifejezésére, hiszen a “stadionok helyett kórházakat” már korábban is közszájon forgó panel volt. A népszavazási aláírásgyűjtés ráadásul egy olyan széles körű mozgósítási akció, ami valódi láthatóságot biztosít egy kezdeményezésnek. A nyilatkozatok alapján 3-400 aktivista jelentkezett eddig a Momentum Mozgalomnál, ami elegendő az utcai kitelepülésre, aláírásgyűjtésre. Így hatásosabb köztéri, közéleti jelenlét érhető el, mint egy egyszeri tüntetés révén, noha az előbbi nagyobb egyéni befektetést kíván meg. A népszavazáshoz szükséges 138 ezer aláírást azonban még így is nagy kihívás 30 nap alatt összegyűjteni, bár több ellenzéki párt (LMP, Együtt) jelezte, hogy beszáll a gyűjtésbe. Még az sem biztosítja ugyanakkor a sikeres népszavazást, ha sikerül összegyűjteni a megfelelő számú aláírást. Bár Budapesten többen vannak az ellenzéki szavazók, a fővárosiak jellemzően magasabb arányban támogatják az olimpiarendezést.

A népszavazási kezdeményezés sikerén túl már a szervezet megjelenése önmagában is nagy érdeklődést váltott ki, amit nem csak a sajtóban való jelenlétük, de az egyéni felajánlások száma is jelez. A Momentum Mozgalom több olyan megkülönböztető jeggyel is bír, ami indokolttá teszi ezt az érdeklődést. Az új szervezet vezetői tudatosan hangsúlyozzák a csoport generációs jellegét. Gyakran hivatkoznak arra, hogy ők már a rendszerváltás után születtek, már demokratikus keretek között szocializálódtak. Ezt erősíti az olimpia helyett a jövőbe való befektetésről szóló üzenet is. A fiatalsághoz ráadásul olyan fogalmakat szokás társítani, mint a romlatlanság, energikusság, ami hitelességet biztosít egy ilyen kezdeményezésnek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem feltétlenül csak a fiatalok tudják megszólítani kiábrándult társaikat. A 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban a demokrata jelöltségét küzdő, akkor 74 éves Bernie Sanders volt a fiatalok kedvence. A generációs érdemre való hivatkozás ugyanakkor előrevetíti az olyan korosztályi harcokat, amelyek alternatív hálózatok kiépítéséről és egymás kiszorításáról szólnak
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.