2017. augusztus 31., csütörtök

MAGÁNNYUGDÍJ: SZEPTEMBERTŐL MÁR LESZ JÁRADÉK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.31.


Hosszú időt kellett várniuk a magánnyugdíjpénztári tagoknak (sajnos sokan le is morzsolódtak közben), de végre bekövetkezett: nem kell az államhoz visszalépnie annak, aki eléri a nyugdíjkorhatárt, és szüksége van minden fillérre. Egyelőre egyetlen pénztár kért és kapott engedélyt járadékszolgáltatásra, amiből több dolog is következhet.

Némiképp vihart kavart a tagok körében, amikor a Horizont Magánnyugdíjpénztár (manyup) arról értesítette tagjait, hogy egy 2016 júliusában életbe lépett jogszabály-módosítás alapján plusz költséget vonnak le működésre a vagyonukból. (A módosításokról, amelyek többsége a kasszák számára szigorítás volt, akkoriban részletesen írtunk.) A Horizont a bejelentést összekapcsolta azzal, hogy a változás lehetővé teszi a járadékszolgáltatás megkezdését (annak, hogy ez miért különlegesség, itt nézhet utána).

A járadékok között egyértelműen a pénztári éri meg jobban a biztosítóihoz képest. Magánbeszélgetésben a biztosítási szakemberek is elismerik, hogy a „kockázatkezelés” fejében bizony eléggé megfejik a járadékosokat. Költség persze (mint az látszik a szabályzat végén) a pénztári járadéknál is van.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most végre engedélyt adott arra, hogy a Horizont magánnyugdíjpénztár „saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson”. (A meglehetősen szűkszavú határozat itt található.) A kassza már közzétette ezzel kapcsolatos szolgáltatási szabályzatát is (ezt pedig itt nézheti meg). Ezek szerint már akár szeptemberben elindulhat a járadékszolgáltatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.