2017. augusztus 31., csütörtök

BALAVÁNY: "HA A TANÁR MEGPOFOZNA, FIAM, GYERE HAZA!"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: Balavány György
2017.08.30.


Nem dől össze a ház, ha a gyerek közbekiabál, az pedig a világ legtermészetesebb dolga, ha visszapofázik.

Az egyik ütés a szeme alját érte, az ajtófélfa adta a másikat. Úgynevezett magatartási gondokkal küzdött évek óta, pontosabban a körülötte levő felnőttek – apa, anya, pedagógus, bárki – mondták, hogy „magatartási gondjai vannak”, és emiatt „szaktanári figyelmeztetőket” kapott. Eltiltották a számítógéptől – talán azt gondolták, így megoldódnak a „magatartási gondjai”, vagyis nem lesz rossz. Ehelyett még neki állt feljebb, kikérte magának a tiltást, és akkor kirepült az a pofon az apja kezéből; a gyerek nekitántorodott az ajtófélfának, a szeme bevérzett. Nem tudom, hogy került az ügy a rendőrségre – gondolom, vagyis remélem, ügyeletre mentek vele, elmondták, hogy mi történt, az orvos pedig értesítette a gyámhatóságot. Az 51 éves tokodi édesapára most egy év felfüggesztettet kér az ügyész.

Hétköznapi pofon

A cikk alatti kommenteket igen nehéz volt végigolvasnom. Nehogy már az állam beleugasson, ez csak egy hétköznapi pofon, írja az egyik. Időben kellett volna kezdeni a verést, nem tizenegy évesen, mondja a másik. A seggét kell ütni, nem a fejét, mert a seggén nem látszik – szakért a másik. Biztos visszapofázott és hisztériázott, megérdemelt egy atyait, így a harmadik.

Ezt pedig egy az egyben bekopizom, annyira jellemző: „nem vagyok idős, de még az én koromban is előfordult, hogy sallert kaptunk a tanártól, és ha továbbra is nagy volt az arcunk, akkor otthon a másikat. Úgyhogy megtanultunk kussolni, és szót fogadni. Erre ma mi van? 16 éves kölyök hasba rúgja az anyját, mert nem kap pénzt bulizni. Hisztiző, önző és fegyelmezetlen gyerekek, akik majd mindent megtehetnek, mert úgyis a szülők szívnak miatta. Szerintem semmi baj nincs vele, ha kap 1-2 pofont, ha megérdemli! De persze itt az interneten majd jól megmondják a tutit, és estére az a szerencsétlen faszi már gyerekmolesztáló lesz, meg az ördög elevenszült gyereke, mert fenyítette a fiát.”

Magyarországon egy UNICEF-felmérés szerint a szülők kétharmada úgy véli, teljesen természetes és normális dolog néha „lekeverni egyet”, és a megkérdezett gyerekek ötven százaléka is így gondolja. A gyerek verhetősége magától értetődik. Sokan valláserkölcsi alapon vernek, amire a keresztény-fundamentalista hagyomány is bátorít: a gyerek alapból rossz, ki kell belőle verni a rosszaságot. Elképesztően mélyek ennek a gyökerei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.