2017. augusztus 31., csütörtök

A LÉTEZŐ LEGVESZÉLYESEBB AZBESZTET TALÁLTÁK A VÁROSLIGETBEN

444.HU
Szerző: Tbg
2017.08.31.


Kék és fehér azbesztet (krizotilt és krokidolitot) is kimutatott az a vizsgálat, amelyet a Ligetvédők rendeltek meg, miután mintát vettek a Városligetben található Petőfi Csarnok bontásai törmelékéből, közölte a szervezet szerdán.


Az azbeszttartalmú építési hulladék jelenleg is a bontási törmelékben hever, ám egyelőre a helyszínen semmiféle óvintézkedést nem foganatosított sem a helyszínre kiszálló rendőrség, sem a katasztrófavédelem, közölte a 444-gyel Székely Balázs ligetvédő aktivista.

A kék és fehér azbeszt belélegezve súlyos egészségkárosodást okoz, hiszen az anyag igen apró, szálas részecskéi a tüdőbe jutva roncsolják az emberi szervezetet.

"Az azbeszt az ásványi eredetű magnézium szilikátok egy csoportjának gyűjtő elnevezése, melyek különleges szálas szerkezetet mutatnak, tűszerű kristályokból épülnek fel. A rendkívül vékony elemi szálak átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb és éppen ez okozza veszélyességét, mert a légutak szűkebb szakaszaiban elakadhatnak, de lejutnak a tüdő úgynevezett léghólyagocskáiba is, ezeket átszúrva károsíthatják a mellhártyát. Az azbeszt okozta egészségkárosodás hosszú lefolyású (30-40 év), többségében halálos kimenetelű.” - írja az azbesztről a Tervlap nevű építészeti szaklap.

Az azbeszt valóban nem tréfa, Európában a nyolcvanas években már betiltották azbeszttartalmú építőanyagok felhasználását, Magyarországon a kilencvenes, illetve a kétezres években tiltották meg teljesen használatát.

Az azbeszt egyébként éppen a régi épületek bontásánál válik veszélyessé, hiszen ilyenkor szabadulhat el, juthat a levegőbe az egyébként általában cementbe kötött anyag. Ezért az azbeszttartalmú hulladék veszélyes hulladéknak számít, nem megfelelő kezelése pedig bűncselekménynek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.