2018. február 27., kedd

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY NEM ADJA KI AZ OLAF LEVELÉT, CSAK HA AZ UNIÓS ÜGYNÖKSÉG AHHOZ HOZZÁJÁRUL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.02.27.


Hajdúböszörmény közvilágítását 2015-ben 349 millió forintért korszerűsítette az Elios Zrt. és a SAG Hungária Kft. alkotta konzorcium, ezért a város is érintett az Európai Unió csalás elleni hivatalának vizsgálatában. Az önkormányzattól azonban hiába kértük ki az OLAF-tól kapott levelet a feltárt furcsaságokról, Mórahalommal ellentétben nem adták ki azt.

Január közepén az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) lezárta a két éve tartó nyomozását az Elios Zrt. által végzett elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban. Az OLAF a hosszadalmas vizsgálat során súlyos szabálytalanságokat talált az eljárásoknál, ezért az ügyben készült jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz.

Az csak február közepén derült ki, hogy az OLAF már tavaly ősszel levelet írt az Elios-ügyben érintett településeknek a feltárt visszásságokról, de az önkormányzatok hallgattak erről.

Közadatigénylésben kértük ki az OLAF-vizsgálatban érintett településektől az unió csalás elleni hivatalától kapott levelet, hogy a nyilvánosság is megismerhesse az iratok tartalmát.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település megküldte mindkét levelet, amit az Elios-lámpák miatt kapott Brüsszelből.

A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István és Hamar Endre is. Tovább a teljes cikkre: Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak.

Megkeresésünkre másodikként Hajdúböszörmény reagált, méghozzá valami egészen meglepőt. Nem küldték meg az OLAF-levelet, de nem is tagadták meg az adatigénylésünket. Kreatív módon előkeresték az Infotörvény egyik paragrafusát, és arra hivatkozva azt válaszolták, hogy megkeresik az ügyben az unió csalás elleni hivatalát, mert az írta a dokumentumot, nem ők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.