2018. szeptember 3., hétfő

NEM ELÉG ODAADNI A KISCSIRKÉT

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSÚR ANDRÁS
2018.09.03.


Az átmeneti otthonokba bekerülő családok jelentős része sosem jut lakáshoz, jobb híjján intézményről intézményre vándorolnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói intézményében viszont lehetőséget teremtettek a nehéz helyzetben lévő családoknak, hogy új életet tudjanak kezdeni. Egy speciális integrációs program keretében az intézmény lakói megtanulhatják, hogyan működik a háztáji gazdálkodás: az ő feladatuk az állatok etetése és a veteményesek gondozása. Akik jól teljesítenek az egyéves programban, munkához és később lakáshoz juthatnak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2013 óta működtet családok átmeneti otthonát a horvát határ közelében fekvő Kastélyosdombón. Ez abban különbözik a többi intézménytől, hogy egy speciális integrációs programot valósítottak meg az otthon területén. Ennek lényege, hogy a családok bekapcsolódhatnak az ott folyó háztáji gazdálkodásba. Kitanulhatják a növény- és állatgondozás fortélyait, hogy aztán az otthonból kikerülve, maguk is belevághassanak a gazdálkodásba.

Az otthon szomszédságában felállított fóliasátrakban paprika, paradicsom terem, egy másik földdarabon kukoricával, krumplival, hagymával foglalkoznak. A gyümölcsösben almát, körtét, szilvát találni. Az állatsimogatóban tyúkok kapirgálnak, az állományfrissítés után pedig újra lesznek kecskék, mangalicák. Ezeket mind a családok gondozzák, az ő feladatuk meglocsolni a növényeket, leszedni az érett zöldségeket, gyümölcsöket, megetetni az állatokat és kitakarítani ólaikat. Miközben a szülők a veteményesben dolgoznak, a gyerekek különböző fejlesztő programokon vesznek részt. Egyénre szabott fejlesztési tervet készítenek számukra, hogy ellensúlyozzák lemaradásukat kortársaikhoz képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.