2018. szeptember 3., hétfő

BRUTÁLISAN EMELTE A HALLGATÓK DÍJAIT AZ ELTE

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓOKTATÁS
2018.08.31.


Nem sokkal azután, hogy a BGE számos kedvezmény megvonásával és díjak emelésével jelentős plusz terhet rótt a hallgatóira, az Eötvös Loránd Tudományegyetem is változtatásokat léptetett életbe. Az Egyetem indoklása szerint csupán egységesítik a többi karral a díjszabást, viszont a bizonyos esetekben tízszeres díjat fizető hallgatók számára ez nem jelent megnyugvást.

A nyár folyamán a Budapesti Gazdasági Egyetem már megduplázta a tandíjat számos hallgatója számára, a lépéssel az ELTE sem akart lemaradni. Cikkünk a jogi kari reakciók alapján íródott. A belső egyetemi hálózaton szétküldött szűkszavú levél szerint több jogcím esetében is magasabb összeget kell a hallgatóknak kifizetniük. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata szerint ez a Követelményrendszer egységesítése miatt van, ugyanis bizonyos karokon olcsóbb díjak voltak, mint máshol, és csupán ezeket emelték egységes szintre, az egyetemi finanszírozhatóság okán. A HÖK jelezte az egyetemi vezetésnek, hogy ez problémákat fog felvetni számos hallgatónál, mégsem felmenő rendszerben vezették be az egységesítést. A jogi kar hallgatói belső fórumaikon nem túl vidámak.

Az egyetemen fizetni kell azért, ha egy tárgyat harmadik (dékáni engedéllyel negyedik) alkalommal vesz fel az ember, tehát ha az első kettő során vagy nem vizsgázott, vagy megbukott a vizsgákon. Aki háromszori tárgyfelvétel után sem végez el egy tárgyat, annak megszűnik a hallgatói jogviszonya. A harmadik tárgyfelvétel nem ritka dolog, és nem a “lusta diákok” sajátja. A jogász szakon egy merev tanrend szerint haladnak, ahol sok tárgy egymásra épül és szigorú a tananyag magolására épülő számonkérés. A hallgatók között így nem ritka a harmadik tárgyfelvétel a jobb jegyek, a könnyebb vizsgaidőszak, vagy egyszerűen a sok bukás miatt.

Aki jó jegyeket akar szerezni (vagy egyáltalán sokszor csak átmenni a vizsgákon), vagy esetleg a minden figyelmeztetés nélkül bevezetett rangsorolásos vizsga- és kurzusjelentkezés károsultja, annak taktikáznia kell. Ez a taktikázás a félévi 300.000 forintos tandíj mellett egyéb térítési díjjal jár.

Eddig 4000 forint volt egy kurzus harmadik vagy negyedik felvétele, ez változott 5000 forintra kreditenként. (A kurzusoknak kreditértéke van, legtöbbször a nehézségük és fontosságuk alapján. Egy kredithez meghatározott órányi tanulás és készülés tartozik.)

Mivel nem felmenő rendszerben vezetik be az egységesítést, ezért akár százával is érintheti a hallgatókat már most ősztől. Már 2 kreditnél (ami a legalacsonyabb) is 6000 forint a pluszköltség, de egy szigorlat esetében gond nélkül a 25-30.000 forintot is elérhet a teljes díj az egy darab szigorlatra. Információink szerint van olyan hallgató, aki épp 105.000 forintnál tart 25-30.000 helyett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.