2019. május 13., hétfő

DOBREV KLÁRA: EURÓPA ELROBOG MELLETTÜNK, MÍG MI A KISPADRÓL PISLOGUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: BODA ANDRÁS, NAGY B. GYÖRGY
2019.05.13.


Ötven euró lenne az európai családi pótlék összege – mondta lapunknak Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője.

Eddig csak a férje miatt kellett hallgatnia a gyurcsányozást, de amióta listavezető, már alanyi jogon jár ez önnek. Rendszeresen Gyurcsány Ferencnéként emlegeti a Fidesz-sajtó. Megbánta, hogy beszállt a nagypolitikába? 

Dehogyis! Sőt, a fideszes támadások inkább megerősítenek abban, hogy jó úton járunk.

Miért most lett politikus?

Évek óta sokan biztatnak, hogy vállaljak aktívabb politikai szerepet. Korábban azt hittem, elég, ha járom az országot, fórumokat tartok, elmondom a véleményem. Tavaly április nyolcadikán azonban nagyon sokat vesztett a demokratikus Magyarország. Április kilencedikén pedig már úgy ébredtem, hogy most aztán mindenkinek mindent bele kell adnia.

2014-ben is kétharmaddal nyert a Fidesz, akkor mégsem szállt be. 

Most éreztem úgy, hogy tényleg kiszorulhat Magyarország az Európai Unióból. Életbe vágóan fontos lett, hogy megmutassuk ezen a választáson: nem Orbán Viktort akarja az ország többsége.

Meglehet ez a többség? 

Ami a DK-t illeti: korábban Gyurcsány Ferenc azt mondta, egy bizonyos támogatottság fölött ő inkább gátja a párt növekedésnek. Ön mivel szakíthatja át ezt a gátat? 

Ha meg tudjuk mutatni, nincs eleve elrendelve, hogy ennek az országnak így kell élnie, ha el tudjuk mondani, van másik út, akkor igenis mozgósíthatjuk a szavazókat. Még a Fidesz szavazóknak is érdemes megmutatnunk, hogy a magyar valóság nem Orbán Viktor világa, amelyben legyen szó oktatásról vagy egészségügyről, mindenre az a válasz: migráns.
Elérhetik a Fidesz-szimpatizánsokat? 

Nem könnyű. De nem azért, mert Orbán Viktor zseniális kommunikátor lenne.
Mindenesetre átütőek az üzenetei. Szerintem meg azt nevezzük zseniális politikusnak, aki versenyhelyzetben tud kitűnni az érveivel. Eszünkbe sem jutna az észak-koreai diktátort Kim Dzsong Unt zseniális politikusnak hívni, hiszen az nem zseniális politika, amikor senki más nem szólalhat meg. Azt diktatúrának hívják. 

Párhuzamot lát Kim Dzsong Un és Orbán Viktor között? 

Kommunikációs téren igen. 

Nemhogy a Fidesz-szimpatizánsokat, gyakran még az ellenzéki szavazókat sem könnyű meggyőzniük. A felmérések szerint a kormánykritikus szavazók nagyon szerettek volna közös ellenzéki listát. Bajnai Gordon volt kormányfő éppen önt méltatva sajnálkozott, hogy nem lehet közös névsorra voksolni. Nem érzi hibának, hogy most sem jött össze az ellenzéki összefogás? 

Mi is szomorúak voltunk, hogy nincs közös lista, de két héttel a választások előtt kár ezzel foglalkozni. A kampányban nem kritizálok más ellenzéki pártokat, mert ugyan versenyzünk egymással, de igazi ellenfelünk a Fidesz. Mindenki kampányoljon kőkeményen. 

A DK hány mandátumra számít? 

Erősen bízom benne, hogy jobb eredményt érünk el mint a legutóbbi EP-választáson.

Akkor kettőnél több mandátumot vár? 

Jobban fogunk szerepelni mint öt éve. 

Születhet olyan eredmény, ami lökést adhat az ellenzéknek az önkormányzati választásra? 

Minden olyan pillanat egy-egy lépés a diktatúra lebontásában, amikor az emberek többsége meg tudja mutatni, hogy van bátorsága szembeszállni a rendszerrel. Ilyen pillanat például, amikor a Magyar Tudományos Akadémia fellép kutatóhálózata védelmében, vagy amikor az Országos Bírói Tanács úgy dönt, nem tűri tovább Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének önkényuralmát. És ugyanilyen aktus lehet az EP-választás is. 

Az EP-választás eredményei felülírhatják az önkormányzati választásokra kötött ellenzéki megállapodásokat? 

Nekem most mindenről csak egy dolog jut az eszembe, és ez az EP-voksolás. De nem is tudnék mit mondani, mert az önkormányzati választási tárgyalásokon nem veszek részt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.