2019. május 13., hétfő

NIGEL FARAGE ÚJ BREXIT PÁRTJA MINDÖRÖKRE MEGVÁLTOZTATHATJA A BRIT POLITIKÁT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.05.12.


Az új UKIP-pel megérkezett az egyelőre miniatűr angol Fidesz, Farage így nem a bevándorlókkal, hanem a demokrácia védelmezőjeként kampányolhat. Ennek még súlyos következményei lesznek.

2016 után sokan törtek ki gúnyos, érthetően kárörvendő nevetésben, amikor az évtizedek óta a kilépésért, amerikai szabad kereskedelemért, Oroszországgal szembeni megértésért és persze a bármilyen bőrszínű és vallású bevándorlók ellen kampányoló Nigel Farage visszavonult a politikától, sőt később régi pártját, a UKIP-et (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) is elhagyta.

Sokan azt hitték, a harsány nacionalista politikai tehetség, a Királyság Cippollája az utolsó felvonás után 2017-ben meghajolt, és mérsékelt taps közepette végleg elhagyta a londoni színpadot.

Akik azonban ezt hitték, nagyot tévedtek.

Nigel Farage a Brexit-népszavazás legnagyobb támogatói segítségével ugyanis a May-féle Brexit-megegyezés többszöri leszavazása és a Brexit dátumának október 31-i kitolása után kényszerűen május 23-ára kiírt brit EP-választásra végül előrukkolt új pártjával, a Brexittel.


A bejelentéstől alig telt el két hét, és az alakulat a kiábrándult konzervatívok és a munkáspárti Brexit-szavazók óriási exodusának köszönhetően immár 34 százalékre mérik. A május 11-i felmérések publikálása pánikhangulatot keltett Westminsterben, hiszen olyan még tényleg nem volt, hogy a Konzervatívok csak egyhamradát kapnák meg Farage szavazatainak. A május 2-i helyi választásokon még taktikusan sem Farage, sem az új, többnyire ismeretlen vezetés alatt újból támadó, immár szinte egy az egyben Orbán Viktor bevándorlóellenes szólamaira épülő UKIP nem mérettette meg magát, csak és kizárólag az Európai Parlamentbe készülnek ismét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.