2020. november 7., szombat

BIDEN TUDJA, HOGY ORBÁNNAL SZEMBEN ÁLL A FELVILÁGOSULT NYUGAT FENNMARADÁSÁÉRT FOLYTATOTT HARCBAN

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.11.07.


„Súlyos hiba, tipikus orbáni hazárdjáték volt, hogy Orbán Viktor nyilvánvalóvá tette, hogy Biden ellen szurkol...jobb ha Magyarország most megkapaszkodik... ” – mondta portálunknak Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet, akivel Joe Biden győzelmének az ismeretében arról beszélgettünk, hogy mi várható most az amerikai bel- és külpolitikában, különös tekintettel az amerikai-magyar kapcsolatokra. Az évek óta az amerikai fővárosban élő egyetemi oktató, kutató szerint Biden Amerikája megint koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. „Biden Trumpnál sokkal jobban megérti, hogy a demokratikus felvilágosult nyugat fennmaradása a tét, és ebben egyértelműen szemben áll Orbánnal”. Az USA ismét koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. Sokkal keményebb Amerikával állnak majd Orbánék szemben, mint korábban, az Obama-elnökség idején. Biden is az USA-vezetésével képzeli el a világot, de ő jobban fog támaszkodni a szövetségeseire, miközben többet is kér tőlük.


Ön meglepődött az eredményen?

Hát mit mondjak, nem volt könnyű szülés, de ez véglegesnek tekinthető. Hétfőn Trump még 500 ezer szavazattal vezetett Pennsylvaniában. Én korábban sem hittem a közvéleménykutatási eredményeknek, ugyanis nem felejtettem el a négy évvel történteket, amikor is Hillary Clinton végig vezetett republikánus ellenfelével szemben, aki az utolsó pillanatban fordított. Akkor én Trump győzelmét jósoltam. Ezúttal nem jósoltam. Arizona és Georgia, ha végleg Bidené a győzelem, szenzációszámba megy. Ezért végig nagy volt az izgalom, s vonatkozik ez a szenátus összetételére is, ami viszont úgy tűnik, nem a demokraták áttörését hozta. A végeredmény elképesztően szoros.

Mi az, ami elsőként az eszébe jut most?

Nem lett igazuknak azoknak akik az amerikai demokráciát eltemették, akik szinte kárörömmel, egyfajta felsőbbrendűséggel nézték Amerika vergődését Európából. Azonban Trump nem szenvedett hatalmas vereséget, és fordítva: a demokrata győzelem sem elsöprő, amin el lehet gondolkodni. Azonban le lehet szögezni, hogy annak ellenére, hogy az amerikai társadalom megosztott, az amerikai demokrácia egészséges. A választások fegyelmezettebben és rendezettebben zajlottak, mint azt sokan várták. Én azért tartok attól, hogy elszabadulnak az indulatok, Trump nem fog csendben távozni. Majd meglátjuk Trump jogi utóvéd harcait, de a demokrácia intézményei kétségtelenül kiállták a próbát. Előre jelzi Biden stílusát, hogy megtiltott a kampánycsapatnak bármilyen kárörvendő, negatív hangvételű, Trump személye ellen irányuló nyilatkozatot. Még valami nagyon fontos: az új fiú a flaszteron a latin közösség. Megkerülhetetlen és meghatározó tényező lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.