2020. november 7., szombat

ÚJ FELVILÁGOSODÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.07.


Ha majd egyszer, amikor ez az egész rossz álom véget ér, amiben jelenleg csatakosan forgolódunk, fel kell tenni a kérdést csak úgy magunknak okozóiról, és nem Orbánra kell mutatnunk tanulságképp. Egy diktátor, egy diktatúra sem működhet a kiszolgáló, végrehajtó személyzet nélkül, a párttagok, miniszterek, csinovnyikok, rendőrök és katonák is személyiségből vannak állítólag. S habár determinisztikus világban élünk, minden embernek van szabad akarata, így ő dönti el, gazember lesz-e, a gonoszt szolgálja vagy nem. Mindenkinek megvan az indoka is, ha elaljasul.

Pénz, a jobb élet, a család érdekei, egészen ritkán őszinte eszmék, amelyek azonban ingatagok. A rosszat nem lehet vég nélkül józan logikával igazolni, az őszintébbek megcsömörlenek, a gyengék maradnak lesütött szemmel, de élvezve a kiváltságokat, később majd parancsra hivatkoznak, mintha azt nem lehetne megtagadni. Mégis ettől várnak feloldozást és megbocsátást, de már itt is fellelhető az a hamis indok, hogy valami náluknál hatalmasabbnak engedelmeskednek, amivel bevallják a gyengeségüket. Mindenképpen vesztesek tehát, és az életük iszonyú lesz.

És vannak azok, akiknek semmi kézzel fogható hasznuk nincs az önfeladásból, illetve hiszik csak, hogy van. A rajongók sokasága, akik faragnak maguknak egy képet, és azt imádják, függetlenül annak tartalmától. Semmi közük a valósághoz, rocksztárként istenítik a diktátort, aki nélkül az élet értelmetlen, kezet csókolnak neki a tömegben, a nevét skandálják, fröccsöntött szobrokat vásárolnak róla. Nekik mindegy, idoljuk mit tesz vagy mond, minden és annak az ellenkezője is igaz és helyes, ha ő teszi és mondja. Csak szóljon hozzájuk, akárha próféta. Ők a vallásos, fanatikus rajongók.

Bizonyos körön felül általában ilyet nem találhatni. Az elnyomó apparátus felső szintjein hideg és rideg számítások vannak, jól megfogható, pénzben kifejezhető szolgálat. Az ily módon uralkodó osztály a vallásos sokasággal keveredni nem szokott, sőt, segít annak manipulálásában, minél inkább rajonganak azok, annál könnyebb neki. A diktátor szolgálása annál kifizetődőbb és egyszerűbb. A felsőbb szinten érdekviszonyok vannak, ahová jéghideg számítással lehet bekerülni, érzelmek ott már szerepet játszani nem szoktak, mindenki tudja a másikról, mekkora gazember, és egymásért hallgatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.