2020. november 7., szombat

JOE BIDEN NYERT!

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2020.11.07.


Az Egyesült Államok 46. elnöke Joe Biden. Három, fordulatokban gazdag napig tartott a feszültség. Utoljára 1992-ben történt meg, hogy hivatalban lévő elnök (George Bush) nem tudott újrázni. Biden felhatalmazása óriási: soha ennyien még nem szavaztak elnökjelöltre. Bel- és külpolitikában is nagy változások várhatók, a stílusról és a hangnemről nem is szólva. Simonyi András, portálunknak adott interjújában azt vetítette előre, hogy Biden is az USA vezetésével képzeli el a világot, de ő jobban fog támaszkodni a szövetségeseire, miközben többet is kér tőlük. Az USA ismét koncentrálni fog a demokrácia, a szabad sajtó, a civil társadalom alapértékekre. „Magyarország jobb ha megkapaszkodik, mivel Biden Trumpnál sokkal jobban megérti, hogy a demokratikus, felvilágosult nyugat fennmaradása a tét, és ebben egyértelműen szembenáll Orbánnal”. A Simonyival készített interjút hamarosan teljes terjedelmében közöljük.


A CNN jelentése szerint, Biden elvitte Pennsylvaniát, azzal 20 elektori szavazatot, s ezzel 273 elektorral a háta mögött lett új elnök.

Az USA következő elnöke az eddigi legidősebbként kezdi meg terminusát: Biden beiktatása előtt már betölti a 78. életévét. Vérprofi politikus, egész életét a politikában töltötte. Pennsylvaniában született, 1942. november 20.-án. 1972-től kezdve több mint három évtizeden keresztül Delaware állam szenátoraként, a kongresszus felsőházában tevékenykedett, hatszor választották újra. 2009-től két terminuson keresztül Barack Obama alelnöke volt. Családi tragédiákkal kísért élete során, harmadszor indult elnökválasztáson, ezek szerint nála is működik a „három a magyar igazság”.

Nem semmi elnökválasztás eredménye derült ki most, három nappal a választás után. És még ez sem végleges eredmény, hiszen van olyan csatatér állam, ahol egyelőre nincs eredmény. Ám az igen faramuci amerikai választási rendszer miatt, az a jelölt, aki elnyer 270 elektort, az az elnök a következő négy évre. S Biden most elérte a bűvös számot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.