2020. november 7., szombat

A VESZÉLYHELYZETRE HIVATKOZVA SEMMISÍTTETNÉ MEG AZ NVI A TATAI NÉPSZAVAZÁSHOZ ÖSSZEGYŰJTÖTT ALÁÍRÁSOKAT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.11.07.


Mivel az Országgyűlésnek még meg kell szavaznia az újabb rendkívüli jogrendről szóló törvényt, a kormány addig is hozott néhány átmeneti, a járvány elleni védekezést célzó rendelkezést. A tegnapi napon lépett hatályba például az a – csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent – kormányrendelet, melynek értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így tegnap óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen október közepén indult népszavazási aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását (ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be). A tatai civilek ezért tegnap be is zárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást, az azonban őket is meglepetésként (vagy inkább derült égből villámcsapásként) érte, amit ezután tudtak meg: Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában kifejtette, külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.