2020. november 7., szombat

JOE BIDEN MEGNYERTE AZ ELNÖKVÁLASZTÁST

444.HU
Szerző: akiraly
2020.11.07.


Ifj. Joseph R. Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje megnyerte Pennsylvaniát, ezzel az elnökválasztást is. Az állam húsz elektorával együtt már 273 elektort tudhat maga mögött, többet, mint amennyire minimálisan szüksége volna a győzelemhez, vagyis ezzel a csak Joe-ként emlegetett, veterán demokrata politikus lett az Egyesült Államok 46. elnöke. Egyben 78 évével az amerikai történelem eddigi legidősebb hivatalba lépő államfője is.

Hogy Joe Biden hogyan jutott idáig, és mit várhatunk tőle, arról Magyari Péter cikkében olvashatnak.

Ha azt vesszük, hogy a választások előtt a közvélemény-kutatások Biden fölényes győzelmét vetítették előre, a végeredmény nem meglepetés. Fölényes győzelemről azonban szó sem volt, az amerikai történelem egyik legkiélezettebb választási küzdelmét nyerte meg.

Bár azt már biztosan állíthatjuk, hogy Biden megnyerte a választást, annak a végeredménye még nem ismert. Még mindig számolják a szavazatokat négy államban, Arizonában, Észak-Karolinában, Georgiában és Nevadában, és mind a négy helyen olyan szoros a verseny, hogy egyelőre nem lehet győztest hirdetni. Bármelyikük is nyerjen ezekben, az immár csak statisztikai adat, az elnöki poszt sorsát nem befolyásolja. Bár Biden legitimitását nagyban növelné, ha még tudna szerezni elektori szavazatokat.

Hogy mennyire volt kiélezett a verseny, azt jól jelzik a szavazatszámlálás napjaiban írt összefoglaló elemzéseink címei is:
Egyre halványabbak Joe Biden győzelmi esélyei” – okoskodtunk pár órával később, amikor Donald Trump még közel hétszázezer szavazat előnnyel vezetett Pennsylvaniában, és úgy tűnt, hogy Wisconsinban és Michiganben is nyerni fog.

Biden karnyújtásnyira a győzelemtől” – fél nappal később úgy tűnt, Biden Arizonában is magabiztosan vezet.

Bidennek még van mozgástere, Trump már csak akkor nyerhet, ha tarol” – csütörtök hajnalban már nyilvánvaló volt, hogy Arizonában és Georgiában pár ezer szavazaton múlhat a választás, és Trumpnak még mindig 190 ezer szavazatnyi előnye volt Pennsylvaniában.

Igazi hullámvasút volt tehát az elmúlt három éjszaka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.