2020. november 7., szombat

A PÁRBESZÉD SZERINT ÖNERŐ NÉLKÜLI LAKÁSFELÚJÍTÁSI PROGRAMRA LENNE SZÜKSÉG A KORMÁNY TERVE HELYETT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.11.06.


A Fidesz lakáspolitikája semmilyen megoldást nem nyújt az évi több, mint 3000 kilakoltatással szemben, a 300 000 nyomortelepen élő számára, és annak a több, mint 3 millió embernek, akik felújításra szoruló lakásban kénytelenek élni – így kommentálta a Párbeszéd a kormány otthonteremtési akciótervét azt követően, hogy a parlamenti pártok csütörtökön vitáztak róla az Országházban. A párt a kormány tervezett intézkedéseire reagálva közzétette saját hétpontos, lakhatási válságra vonatkozó javaslatcsomagját is:

  1. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen eljárásának tilalma. A lakásvesztés, hajléktalanná válás megelőzése, lakásmegtartás támogatása, egyebek között az adósságkezelési szolgáltatás kötelezettségének visszaépítése a szociális törvénybe.
  1. Bérlakásépítés. Tömegek jelentkeznek és várnak bérlakásra, a mindössze 1,5%-os szociális bérlakás szektor bővítése kell, állami és önkormányzati programokkal legalább 100 ezer új bérlakást kell építeni. Emellett bővíteni kell a kollégiumi férőhelyeket is, minimum 25 ezer új helyre van szükség.
  1. Szociális és önkormányzati lakásügynökségekre van szükség. A párt szerint be lehet vonni a magáningatlanokat a lakáskiadásba, ami biztonság a kiadónak és megfizethető lahatás a bérlőnek, és minden beruházást kötelezni kell bérlakás hányad létrehozására.
  1. Lakbérplafon bevezetése. Szabályozni kell a rövidtávú lakáskiadást.
  1. Elsőként lakhatás! programok indítása. A hajléktalan embereknek nem szállóra, hanem lakásra van szüksége. Ez egy olyan társadalmi befektetés, ami hamar megtérül, hiszen így a szociális és egészségügyi ellátórendszerek igénybevétele helyett a társadalom produktív tagjává válhatnak az emberek.
  1. Teleprehabilitáció. Nem a telepeket kell önmagukban felszámolni, hanem egy komplex program, munkaügyi, oktatási, szociális, gondoskodási program, amelyre 300 000 embernek van szüksége.
  1. Önerő nélküli lakásfelújítási program. 3 millió ember él olyan lakásokban, házakban amik nem megfelelőek. Ezek felújításra szorulnak, nem egészségesek, komfort nélküliek. Egyszerre kell segíteni a magyarok életkörülményeit és a klímasemlegességi elveket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.