2021. március 1., hétfő

CSAK ANNAK ADNAK, AKINEK MÁR VAN: A SZEGÉNYELLENES LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSRÓL

MÉRCE
Szerző: KISZELY TIBOR
2021.03.01.


Tavaly ősszel jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy újabb lakástámogatási programot indít a kormányzat. A több elemből álló javaslatcsomagról a Mérce is beszámolt ebben a cikkben. Novemberben a parlament szokásához híven gyorsan el is fogadta az ehhez szükséges törvények módosítását „otthonteremtési akcióterv” néven. Egy hónappal később már módosítani kellett a csomagot, és még év végén is nagy volt a bizonytalanság a részleteket illetően.

A legnagyobb érdeklődést a lakásfelújítási támogatás váltotta ki, hiszen ehhez nem kell lakást venni vagy építeni, mint a CSOK vagy az adókedvezmények (áfa csökkentés, visszaigénylés) esetén, tehát sokkal több család tudja igénybe venni. Egy pillanatra felmerült a remény, hogy talán a társadalom alsóbb rétegei is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A lakásfelújítási támogatást 2021. január 1. és 2022. december 31. között egyszer kérvényezhetik a gyermekes családok, melynek során a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át, de legfeljebb 3 millió forint támogatást lehet (vissza!)igényelni.

Tehát először ki kell fizetni a teljes költséget, és utána a felét vissza lehet kapni, ha minden jól megy. Röviden és velősen, a kormány annak ad pénzt, akinek már van.

Maximális támogatás esetén 3 millió forintot kap az, akinek már van 6 millió forintja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.