2021. március 1., hétfő

ÍGY PUMPÁLTÁK FEL A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT - AZ ÚJ MÓDSZERTAN MINTEGY 150 EZER ÚJ FOGLALKOZTATOTTAT HOZOTT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.01.


Az idén januárban valójában majdnem négyszer annyival csökkent a foglalkoztatottak száma, mint amennyi a KSH által közzétett adatokból kitűnik. Az eltérést a megváltoztatott módszertan magyarázza.


2021 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 537 ezer fő volt, ami 55 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – tette közzé a KSH. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámában sok tízezren veszíthetik el a munkahelyüket. A miniszterelnök még az adatok közzététele előtt azt mondta: jelenleg 55 ezerrel kevesebb embernek van munkája, mint egy évvel ezelőtt, így a következő hónapokban legalább ennyi munkahelyet kell létrehozni.

A számokat részletesebben megnézve ennyi munkahely létrehozása közel sem lehet elegendő. Legalábbis akkor, ha legalább a korábbi foglalkoztatottságot tartani szeretné a kormány. Valójában ugyanis egyáltalán nem annyi az annyi. Már tavaly jeleztük, hogy az idén januárban jókora javulás várható a munkaügyi statisztikában. Nem mintha többen dolgoznának, hanem azért, mert megváltozott a módszertan. (Azt pedig mindig érdemes szem előtt tartani, hogy statisztikai szempontból foglalkoztatottnak számít, aki a kérdezést megelőző héten legalább 1 órányi jövedelmet biztosító munkát végzett – akár itthon, akár külföldön.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.