2021. május 26., szerda

A KORMÁNY NEM KÉR TÖBB PFIZERT, DE MAGÁNÚTON LEHET MAJD VENNI?

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.05.26.


Sokan megijedtek, amikor kiderült, hogy a magyar kormány nem vesz részt a következő uniós Pfizer-beszerzésben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az országban egyik pillanatról a másikra el fog fogyni a nyugati vakcina. A kormány azzal számol, hogy jövőre már magyar oltóanyaggal védekezhetünk a koronavírus ellen, de piaci szereplők szerint a többlet miatt egy idő után akár magánúton is szerezhetünk majd vakcinát. Sőt, a kormány még meg is gondolhatja magát: Brüsszelben sincs minden kőbe vésve.


Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében – jelentette be a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Azóta kiderült, hogy az uniós tagállamok közül egyedül a magyar kormány döntött így, lemondva ezzel saját részéről abból a 900 millió (és opcionálisan még egyszer ugyanennyi) Pfizer-vakcinából, amiről május 20-án írt alá a szerződést az Európai Bizottság. A bejelentés szerint az oltóanyagok szállítása 2021 december végétől kezdődhet meg, ez az, amiből mi már nem kapunk.

A döntés nem jelenti azt, hogy Magyarország egyik pillanatról a másikra Pfizer-vakcinák nélkül marad. A jelenleg érvényben lévő uniós szerződések szerint 2021 végéig még több mint ötmillió adag érkezik az mRNS-alapú oltóanyagból. A 2020/2021-re a teljes szerződéses mennyiség Magyarország esetében 10,8 millió adag – mondta el korábban a hvg.hu-nak Vereckei Péter, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.