2021. május 26., szerda

TÉNYLEG OLYAN JÓL ÁLLUNK, HOGY NE KÉRJÜNK AZ EU-S VAKCINABESZERZÉSEKBŐL?

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2021.05.26.


- 2021. március 6.: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy Facebook-bejegyzésben magyarázta meg, miért nem kötötte le a kormány a Moderna-vakcinából elérhető teljes mennyiséget. (Mert túl későn, csak 2021 harmadik-negyedévében érkezett volna az opcióban szereplő 80 millió adag.)

- 2021. május 1.: Megérkezett az utolsó szállítmány az orosz Szputnyik V oltásból.

- 2021. május 20.: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy – mint azóta kiderült, egyedüli EU-s országként – Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer-BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból.

- 2021. május 21.: Megérkezett az utolsó szállítmány a kínai Sinopharm vakcinájából.

- 2021. május 21.: A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon megjelent bejegyzés szerint Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

A kormány tehát nem a vakcinabeszerzésről mondott le, pusztán az uniós Pfizer-beszerzésről.

Van sapka, nincs sapka

Az, hogy a kormánynak gondja van az uniós vakcinabeszerzéssel, nem újdonság, a mostani indoklás viszont némiképp igen. Eddig az volt a fő gond, hogy az EU nem lépett elég gyorsan, hogy későn és lassan érkeztek a vakcinák. Most viszont, amikor az EU jó előre gondolkodva biztosítja az utánpótlást a világszerte leginkább elfogadott – itthon is ezt vetették be, amikor pörgetni kellett a megtorpanó oltási tempót –, ráadásul megbízhatóan szállító gyártótól, akkor inkább nem él az opcióval a kormány.

Szintén furcsa, hogy bár az EU friss megállapodása a Pfizerrel történt, nem jelent kizárólagosságot, később más gyártóval is lehet szerződni.

És akkor még ott van az is, hogy az többi EU-s országgal együtt, nagy tételben szerződni nyilvánvalóan kedvezőbb, mint adott esetben egyedüli félként újra bejelentkezni és tárgyalni, ha úgy hozza a szükség. Ha így alakulna, árban, szállítási határidőben is várhatóan rosszabb feltételekkel lehetne csak szerződni. És még csak azt sem mondhatja az ember, hogy minek az a rengeteg vakcina, ha úgyis a nyakunkon marad, a COVAX-programon belül ugyanis simán el lehet passzolni a felesleget olyan országoknak, amik még nem jutottak megfelelő mennyiséghez...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.