2021. május 26., szerda

KÜLFÖLDÖN IS TÉMA A BALATON BEÉPÍTÉSE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.05.26.


Kilencéves mélyponton, 5,1 százalékos a magyar infláció mértéke áprilisban. A Bloomberg szerint az MNB monetáris szigorításra készül. A Financial Times Orbán Viktor és Boris Johnson pénteki találkozójával foglalkozik, a Washington Post pedig a Balaton bepítése okozta természeti károkról számolt be.


A Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség arról ír, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításra készül az inflációs kockázat enyhítése érdekében. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy áprilisban 5,1 százalék volt az áremelkedés mértéke, ami az elmúlt kilenc év legmagasabb adata, és az Európai Unión belüli leggyorsabb pénzromlásról tanúskodik, valamint túlmegy a központi bank 2 és 4 százalék közötti toleranciahatárán is.

A forint – olvasható a Bloomberg anyagában – az alapkamat 0,6 százalékos szintjét változatlanul hagyó monetáris tanácsi döntés nyomán veszített értékéből az euróval szemben, és ez lefaragott abból az árfolyamnyereségből, amit az elmúlt egy hónap során elért, és amivel a magyar fizetőeszköz ebben az időszakban az euróval szemben legjobban teljesítő pénznemnek bizonyult. Az amerikai pénzügyi hírügynökség ismerteti azokat a jegybanki megállapításokat, amelyek az inflációs kockázat általános növekedéséről szólnak.

Johnson, Orbán csodálója pénteken találkozik a magyar miniszterelnökkel

Boris Johnson brit kormányfő pénteken fogadja Orbán Viktort, a jobboldali populista magyar miniszterelnököt – írja a Financial Times. A lap idézi a londoni Downing Street 10. alatti miniszterelnökség hivatalos értékelését, amely egyenesen létfontosságúnak nevezi a Budapesttel való együttműködést az Egyesült Királyság biztonsága és prosperitása szempontjából. A Financial Times Orbánt Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének nevezi, és kiemeli, hogy törékeny a viszonya számos európai uniós vezetővel, valamint, hogy az utóbbi években a kínai befektetések útját egyengeti, ugyanakkor Johnson ritka csodálói közé tartozik.

A londoni lap utal arra, hogy a Brexit után jelentős feszültségek vannak Nagy-Britannia és az EU között, és hogy Johnson hálás minden olyan támogatásért, amit megkaphat az EU-csúcstalálkozók tárgyalóasztalánál. Orbán látogatása azonban kényelmetlen is a brit miniszterelnök számára abban a tekintetben, hogy Johnson a jövő hónapban a cornwalli G7-es csúcstalálkozón éppenséggel a nyugati demokráciák koalíciójának a kialakításával próbálkozik, az autoriter versenytárs Kínával szembeni ellensúly megteremtése érdekében. Magyarország idén már kétszer is megvétózott olyan EU-állásfoglalást, amely elítéli a demokrácia hongkongi visszaszorítását – emlékeztet a Financial Times. Idézi Kim Darrochot, az Európai Unióhoz akkreditált volt brit nagykövetet, aki, mint mondja, nem biztos abban, hogy Orbán bármiben is különösebben hasznos szövetséges lehetne, tekintettel a mostani európai és nemzetközi megítélésére. „De, az egyensúly kedvéért, támogatom a miniszterelnököt abban, hogy mindegyik EU-vezetővel tárgyaljon, még Orbánnal is” – fogalmaz a brit diplomata.

Külföldön is téma a Balaton beépítése


Veszélyezteti a balatoni táj érintetlenségét, a sérülékeny ökoszisztémát és az idilli atmoszférát az ingatlanspekuláció, a turisták csalogatása és a klímaváltozás is – olvasható az AP amerikai hírügynökség Szigligetről keltezett riportjában, amelyet egyebek közt a Washington Post is átvett. Az írás megszólaltatja Balassa Dánielt, Szigliget polgármesterét, aki aggódik a hatalmas épületek felhúzása, a part beépítése miatt.

Az összesen kétszáz kilométer parthosszúságú Balaton szezonális célpontja a költöző madaraknak, de a kormány potenciális turisztikai aranybányát lát benne. Kiemelt turizmusfejlesztési övezetté nyilvánították 2016-ban, és 365 milliárd forintnyi magyar, illetve európai uniós forrást irányoztak elő vasúti, közúti, valamint jachtkikötő-fejlesztésre, szállodák és vendégházak felújításéra, építésére. Mindez hatalmas környezetrombolással jár – idézi az AP Badzsó Angélát, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnökét, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a nádas gondoskodik az egészséges vízminőségről, és ahogy a nádas eltűnik, úgy terjed az algásodás, és pusztulnak a halak. Kun Zoltán környezetvédelmi szakértő sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon a fejlesztés sikerét a betonozott felület négyzetméterében és nem bizonyos madarak számában mérik. Szerinte az, hogy az Orbán-kormány felszámolta a környezetvédelmi minisztériumot, jelentősen csökkentette az állam azon képességét, hogy gondoskodjék a természeti adottságokról.

A szocialista érában a Balaton népszerű szakszervezeti üdülőhely volt sok dolgozónak, illetve találkozóhelyként is szolgált kelet- és nyugatnémetek számára – idézi fel a vasfüggönyös múltat az amerikai riport, amely szerint a tó ma is megfizethető célpont a legtöbb magyar számára. Terjedőben van azonban a luxusellátás, és a tervek a jómódúbb turistákat megcélzó vitorlázás fejlesztéséről szólnak. A már említett szigligeti polgármester szerint a fejlesztések egy bizonyos pontig elkerülhetetlenek, nem minden projektet kell szörnyűségnek bélyegezni, de mindenki számára kielégítő egyensúlyt kellene teremteni, és tiszteletben kellene tartani a térség természeti, illetve kulturális integritását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.