2021. május 26., szerda

ÚJ ALKOTMÁNY KELL A DEMOKRÁCIA VISSZAÁLLÍTÁSÁHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.25.


Ha a jövő évi választáson az ellenzék győz, mindenképpen meg kell változtatni az Alaptörvényt, amely nem legitim és csak a Fidesz hatalmának bebetonozását szolgálja. Valamennyi demokratikus politikai erő arra törekszik azonban, hogy elkerülje a polgárháborús helyzetet. Így reagált Fleck Zoltán a napokban megjelent felvetésre, miszerint az alkotmányozás nagyobb károkat okozhat, mint amekkorának a felszámolására törekszik. A jogtudós és szociológus a Hírklikknek arról is beszélt, alapvető feltétel, hogy az ellenzék világosan mondja meg a választóknak, mik a céljai.


Polgárháborús helyzet veszélyét vizionálta Hack Péter jogtudós és politikus. Úgy vélte, ha a következő választáson az ellenzék csak 50 százalékot meghaladó többséget ér el az új Országgyűlésben, az azt jelenti, hogy a Fidesznek elég nagy támogatottsága van. Márpedig ebben a helyzetben az alkotmányozás, illetve az elmúlt 12 év jogrendszerének semmissé nyilvánítása könnyen nagyobb károkat okozhat, mint amekkora károk felszámolására törekszik. Voltaképpen tehát szerinte ez polgárháborús helyzethez is vezethet. Hack Péter azt javasolta az ellenzéknek, a problémák elkerülése végett törekedjen a kétharmad megszerzésére.

A jelenlegi Alaptörvényt delegitimálni kell, vagyis meg kell vonni a bizalmat tőle – reagált Hack Péter állításaira Fleck Zoltán egyetemi tanár, jogtudós, szociológus. Ez egy politikai párt hatalmi dokumentuma, így készült, ezzel a céllal is működtetik, lényegében – Vörös Imre szavával – az egyeduralomra törekvés jelképe. Lehet ugyan ünnepelni tíz éves évfordulóját, de nem azért, mintha kifejezné a magyar társadalom lelkületét, szándékait, politikai vágyait és értékeit. Ha azt gondoljuk – tette hozzá –, hogy a magyar társadalom autoriter és nem európai, akkor meglehet, így kell hagyni, de az ellenzéki pártok nem ezt gondolják a magyar társadalomról. Ezen az Alaptörvényen múlik többek között, hogy a gyerekeink nem Magyarországon tanulnak tovább és dolgoznak, továbbá az, hogy kevesebb védelmünk van munkavállalóként és hogy nem tudunk politikai alapjogokat gyakorolni. Miatta nincs fék a kormány tevékenysége fölött. Végül pedig nem a koronavírus-járvány, hanem az Alaptörvény terméke, hogy már csaknem egy éve rendeleti kormányzás működik Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.