2021. október 12., kedd

FELMÉRÉS: SOHA NEM LESZ OLYAN IDŐSKORUNK, MINT AZ OSZTRÁK NYUGDÍJASOKNAKHVG

HVG
Szerző: SÜLE-SZIGETI BULCSÚ
2021.10.12.


Rémisztő helyzetben vannak a magyar idősek, és az évek múlásával csak egyre romlik a helyzet – derült ki egy világszintű kutatásból. Hiú ábrándnak tűnik, hogy valaha is utolérjük Ausztriát, Csehországot vagy akár a régió más országait.


Elkészült a francia Natixis bank legfrissebb tanulmánya, ebben 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták és hasonlították össze. Az éves rendszerességgel megjelenő, Global Retirement Index címet viselő kutatás négy fő szempontot vesz sorra: az egyes országok egészségügyi helyzetét, bizonyos makrogazdasági adatokat (pl. infláció), a környezet állapotát (pl. levegőminőség), valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokat. A tanulmányból kiderül, hogy idősként mely nyugat-európai országokban a legjobb élni, de Magyarország kilátástalan helyzete is lelepleződött: miközben az országok java fel tudott emelkedni 2020-hoz képest, aközben hazánk az évek múlásával csak egyre rosszabb teljesítményt produkál.

Miről szól a globális nyugdíj-index (GRI)?

A GRI megalkotása során az országok kapnak egy-egy pontszámot a vizsgált négy terület mindegyikén. A négy pontszámból azután számítanak egy összesített pontértéket, ebből lehet következtetni az ott élő idősek helyzetére. Minél magasabb a pontszám, annál jobb a helyi idősek élete, és minél gyengébb a helyezés, annál több nehézségük van a nyugdíjasoknak. Az elért helyezés ugyanakkor a fiatalabbak számára is beszédes, hiszen nekik is ez alapján kell felkészülniük a saját idős éveikre. Az első ábra bemutatja, hogy 2021-ben melyik területen milyen pontokat kapott Németország, illetve Magyarország és a régiónk más országai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.